Снимка: БГНЕС

Протест срещу евентуално решение за пускане на тежкотоварни камиони през прохода Петрохан в Стара планина се провежда в момента в село Бързия, община Берковица, което се намира на пътя за София през Петрохан.

Хора от Бързия, от Берковица, Монтана и други села в общините Берковица и Монтана пресичат един по един пътя Монтана-София в центъра на село Бързия и по този начин блокират движението по шосето.

Протестът е организиран от граждански сдружения, граждани и политически партии. Той е втори пореден, след като на 14 юни около 300 души от региона блокираха за 15 минути движението по пътя в местността Чапраза край Берковица и предизвикаха километрични опашки от леки автомобили от двете страни.

От АПИ поискаха тирове, движещи се по направлението Монтана-София, да минават през Петрохан заради предстоящо затваряне на основния им маршрут в участъка Мездра-Лютидол поради ремонт и изграждане на нов скоростен път. От АПИ обявиха обществено обсъждане за избор на алтернативни маршрути за тежкотоварните камиони. Движението трябваше да бъде пренасочено от  днес, 17 юни, но до момента няма издадена заповед за това и засега движението на тирове през Петрохан е забранено, обявиха от АПИ на своята страница.

Кметът на село Бързия Атанас Алексов съобщи за БТА, че макар да няма официална заповед за насочване на тежкотоварните камиони през Петрохан, то през нощта по шосето в селото са преминали няколко тира. Днес също има опити да се преминава, но полицията ги настига и спира, уточни кметът. Той посочи, че пътят през Петрохан е проектиран само за леки автомобили, а камиони с тегло над 12 тона ще го увредят.

Кметът на Берковица Радослав Найденов заяви, че преминаването на тирове през Петрохан е рисковано, тъй като на завоите по пътя в прохода тежкотоварните камиони неизбежно навлизат в лентата за насрещно движение, създават опасност от транспортни произшествия и риск за движението. Отделно от това камионите с голямо тегло разбиват пътя, предизвикват напукване на оградите и къщите на хората около шосето, а ако се преобърнат или заклещят – движението се блокира и за минути се образуват километрични опашки. През летния сезон по пътя през прохода Петрохан в Стара планина преминават много граждани на съседните държави Румъния и Сърбия, които пътуват за почивки на море в Гърция и България. Движението е изключително интензивно и дори малко произшествие с тир ще доведе до блокиране на пътя, заяви кметът на Берковица. Найденов припомни, че срещу преминаването на тирове през Петрохан има решение на Общинския съвет в Берковица и голяма подписка на граждани.

Преминаването на тирове през Петрохан се подкрепя от Камарата на автомобилните превозвачи, които в писмо до БТА заявяват, че протестите на шосетата в община Берковица са „неконструктивен диалог и опит за политизиране на тема, която е болезнена за живущите около пътя и за пътуващите“. От Камарата на автомобилните превозвачи призовават за търпение и компромиси от всички страни, за да има нормални и безопасни пътища. Превозвачите призовават да се използват всички обходни маршрути за тежкотоварни автомобили, защото така натовареността на трафика ще се разпредели равномерно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase