Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Развитието на водородните технологии в енергетиката ще дадат отговор на предизвикателствата, свързани с климатичните промени. Приложението им ще осигури надеждна, достъпна и чиста енергия в бъдещето“. Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов в началото на дните на водородната електромобилност в България. Събитието е част от европейската кампания за популяризиране на водородните технологии в транспорта в Централна и Източна Европа.

„Енергийният сектор е поставен в нов контекст – изискванията за опазване на околната среда и справяне с климатичните промени, воатилният пазар на електроенергия, както и войната в Украйна. Намирането на алтернативен източник за зелена енергия, какъвто е водородът, и неговото приложение в различни области на промишлеността е от ключово значение“, каза министър Малинов.

Той припомни, че българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД работи по няколко различни проекта в сферата на водорода, с които ще се осигурят нови перспективи за българския енергиен сектор. "Булгартрансгаз", съвместно с оператора на Гърция, разработиха проект за изграждане на инфраструктура за пренос на водород от Гърция към България, който в бъдеще ще се разшири към Румъния. Той е включен в списъка на проектите от общ интерес на ЕК и разчитаме да получи финансиране“, подчерта Малинов. „Разработваме и пилотен проект, който ще се реализира в подземното газово хранилище „Чирен“ и ще позволи използване на зелен водород за собствени нужди“, допълни енергийният министър.

Министър Малинов изрази увереност, че в страната ни водородните технологии ще продължат да се развиват, за да се наложи като чиста и достъпна енергия.

Общ преглед

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase