Снимка: Facebook

Народно читалище "Светлина – 1861" в Шипка с нуждае от финансова помощ заради големите щети, нанесени по време на градушката. Това съобщават от културния институт в официалната си Facebook страница.

С помощта на доброволци е отводнен таванът и е почистена галерията, а сдружение Младежки център за развитие "Взаимопомощ" се включи в почистването на двора на Чирпанлиевата къща. Картините са прибрани в сухата част на читалището, макар че след градушката, ремонтираната му част също е уязвима, посочват от екипа.

Дървената конструкция на покрива на читалището е в лошо състояние и необходима не само подмяна на керемиди, а и цялостен ремонт. Общата площ на покрива е 630 кв. м .

Има нужда от почистване на много строителен отпадък от тавана, тъй като съществува риск от пропадания. Всички къщи в Шипка са пострадали от природното бедствие, което прави много трудно организирането на доброволческа работа. Необходима е всякаква подкрепа. Очаква се финансова подкрепа от институциите, но необходимата сума е много голяма, посочват от читалището и призовават всички желаещи да участват във възстановяването на Народно читалище “Светлина - 1861“ и Етнографски комплекс “Чирпанлиева къща“, да го направят. Банкова сметка и контакти с екипа могат да бъдат намерени на официалната страница във Facebook.

Както е известно, силна буря нанесе значителни материални щети в Казанлък и региона в четвъртък. Обявено беше частично бедствено положение в Казанлък, Шипка и в селата Шейново и Хаджидимитрово.

На 14 юни в града на посещение бяха служебният премиер Димитър Главчев и служебните министри на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството Калин Стоянов и Виолета Коритарова. По думите на Главчев всеки, който има право на финансова помощ от държавата за справяне с щетите от бедствието, ще я получи в най-кратки срокове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase