Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Община Бургас ще изгражда мащабен проект за енергийна общност, който отнема много време, енергия и ресурси. Това е едни от първите градове в страната, престрашили се на тази крачка в името на едно по-алтернативно и зелено бъдеще. Реализирането на такъв проект и спецификите му коментират инж. Станислав Андреев и Ивайло Трендафилов, гл. експерт в дирекция „Стратегическо развитие“, Община Бургас в предаването „Чиста енергия“ с водеща Вероника Денизова.

Проектът предвижда изграждането на фотоволтаична централа на покрива на плувен комплекс в града. Идеята е гражданите да се включат по-активно в т.нар. „зелен преход“, като видят ползите, които могат да се генерират от инвестиране в този вид енергия. За реализирането й се привличат частни средства, а според предварителните проучвания тази енергийна общност ще може не само да се самоиздържа, но и да носи дивидент на гражданите, участвали в нея.

Бизнес моделът, който е бил разработен преди започването на проекта, показва, че инвестицията ще бъде икономически обоснована, като около 85% от произведената енергия ще бъде използвана на място в обекта, върху който ще се намира и централата. По този начин се избягват и всякакъв вид допълнителни такси за пренос.

В началото на месец юли ще започне официалното набиране на членове, които да се присъединят към енергийната общност. На този етап набирането на хора ще е само за граждани и фирми от Бургас, но с напредване на развитието на проекта се очаква и отваряне към другите общини в страната и желаещите от тях.

Тези общности и кооперативи дават възможността да се произвежда енергия там, където се ползва.

Инсталацията се очаква да бъде въведена в експлоатация в началото на 2025 година. Тя предлага и много добри други условия като намаляването на енергийни разходи в общината, а за хората, присъединили се към идеята, тя ще генерира и доход. Изграждането на подобни общности дава възможността на държавата да спести от излишни такси за пренасяне и евентуални загуби на енергия.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase