Снимка: Bulgaria ON AIR

От много сериозно замърсяване на въздуха се оплакват в Големо село, община Бобов дол. Там хората твърдят, че количествата фини прахови частици във въздуха са завишени многократно над нормата. От екоминистерството посочиха, че се прави проверка, като вече са установени нарушения в намиращия се наблизо ТЕЦ "Бобов дол".

В последните няколко дни в Големо село вали пепел. Хората разказват, че положението е нетърпимо и замърсяването трябва да бъде спряно, дори ако се наложи принудителна намеса на властите.

"От лошо става по-лошо положението в Големо село. Мерки не се вземат, обещания се правят, обаче на приказки, реално - нищо. И с всеки ден става по-зле и по-зле", коментира жител.

"Тровим се. От 3-4 години стана ужас, направо не се живее", добави друг.

От ТЕЦ "Бобов дол" обясниха, че в централата няма никакви нарушения и че се изгарят само разрешените видове горива. Всичко се случвало съвсем легално, а причината за запрашаването в Големо село бил засиленият югозападен вятър, заради който пепелта идвала към селото.

От МОСВ обясниха, че в Големо село се извършват измервания със станция, които да установят евентуални замърсявания. Те ще продължат до 16 юни. Вече е установено, че има нерегламентирано изпускане на емисии от единия от комините на централата, като за това нарушение са предприети административно-наказателни мерки.

За последните 5 години в ТЕЦ "Бобов дол" са извършени общо 177 проверки, а общата сума на глобите за централата през този период възлиза на 4,5 млн. лв.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase