Снимка: БГНЕС

Най-голям ръст на чуждестранни туристи по Южното Черноморие се очаква от Великобритания, според данните на бургаското летище.

За популяризиране на българския туризъм под мотото "Изживей България" в Несебър се провежда конференция, на която присъстват представители на туристическия бранш от Германия, Австрия и Швейцария.

"Традиционно сред топ 5 пазара също ще бъдат Чехия, Полша, Германия, също и сред топ пазарите, но там възстановяването към момента е сравнително бавно спрямо 2019 година", каза Деница Миосавлевич, началник отдел авиационно бизнес развитие на бургаското летище.

Целта на инициативата е да се възобнови интересът на туристите от немскоговорящите държави, които да достигнат ръста, белязан преди пандемията, съобщи БНР.

Между 15 и 20 хиляди германски туристи, планиращи почивки по българското Черноморие, са засегнати от фалита на третия по-големина в Европа германски туроператор. Това няма да се отрази на летния сезон, казаха министърът на туризма Евтим Милошев и председателят на УС на инкаминг агенциите Иван Грошев.

"Това нещо се случва в началото на сезона, така че да могат да бъдат поети туристите. Те имат гаранционни фондове, които ще покрият разходите. Така че нещата не са толкова мрачни. Първите информации, които имаме, тези клиенти се пренасочват през други туроператори. Имаме достатъчно фирми на пазара - в Германия имам предвид, които могат да поемат този туристопоток, така че не мисля, че това ще има някакво негативно отражение върху нас".

В мащабното туристическо събитие, което се организира от министерството на туризма и германската фирма концесионер на морските летища, участват близо 180 представители на туристическия бранш от Германия, Австрия и Швейцария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase