Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Средните месечни температури през май са между 12 и 18°С и имат отклонение от месечната норма между минус 2.5 и 0°С. Това е вторият най-студен месец май за последните 20 години след месец май на 2023 г., сочи кратка справка на НИМХ.

Най-високата измерена температура е 31,6 °С на 22 май в Първомай, обл. Благоевград. Най-ниската минимална температура в станция в населено място e плюс 1°С на 14 май в Малко Търново, а най-ниската температура, измерена на планински връх, е минус 9,7°С на връх Мусала на 11 май. В София най-високата измерена температура е 25,2°С на 7 май, а най-ниската – плюс 4,4°С на 12 май.

В по-голямата част от страната месечните суми на валежите са между 50 и 150% от климатичната норма. Суми под 50% има само на отделни места в Източна България (Елхово, 43%), а над 150% – в Западна и Централна България (Ивайловград, 223%).

Това е най-дъждовният месец май от 2017 г. Най-голямото измерено 24-часово количество валеж е 75 мм от дъжд и град в с. Остров, обл. Враца, на 9 май. През много дни от месеца има градушки в различни части на страната. Най-голям брой станции с регистриран валеж от град има на 9, 23 и 30 май (процес, реализиран за 24-часовия период от 8.30 ч. на предния ден до 8.30 ч. на посочената дата).

През повечето дни от първото десетдневие на месец май баричното поле над страната е циклонално. На 3–4 и 8–9 май преминават студени атмосферни фронтове и на много места има валежи и гръмотевични бури, като в някои от тях явленията са интензивни, а валежите – значителни по количество; има и градушки. Относително стабилизиране на атмосферата настъпва в средата на периода, когато временно над страната се изгражда баричен гребен. През повечето дни температурите са по-ниски от обичайните, като най-топло е на 7 май, с максимални температури между 25 и 30°С, а най-хладно – на 3 и 10 май, когато преобладаващите максимални температури са между 13 и 18°С.

На 8 май падналите валежи от дъжд и град – 38 мм (л/кв.м) за по-малко от 3 часа, са наводнили улиците в централната част на Плевен, временно е спрян тролейбусният транспорт. Същия ден и през нощта срещу 9 май в резултат на значителни количества валежи от дъжд река Делейнска е излязла от коритото си и е наводнила с. Делейна, обл. Видин.  Придошлите води са залели част от къщите в селото. Временно е прекъснато електрозахранването. 24-часовото количество валеж във Видин е 46,4 мм (л/кв.м), в Ново село – 53,2 мм (л/кв.м).

В началото на второто десетдневие, в антициклонално барично поле, е слънчево; дневните температури се повишават, но сутрешните са ниски. През повечето от останалите дни от периода на много места в страната има валежи с гръмотевици. По-интензивни и по-масови са явленията по преминаването на студени атмосферни фронтове на 12, 15 и 19 май. През периода 16–18 май преносът на въздушни маси е от югозапад, с концентрация на сахарски прах, като през нощта срещу 17 май на места в западната половина от страната и Родопите се наблюдават оцветени валежи. Най-високите максимални температури за десетдневието, между 25 и 30°С, са отчетени на 18 май. Най-хладно е на 15 и 16 май, когато в повечето райони максималните температури са между 13 и 18 °С.

В началото на третото десетдневие настъпва относително стабилизиране на атмосферата и повишение на температурите. На 22 май под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт въздушната маса се лабилизира, развива се мощна купесто-дъждовна облачност, падат краткотрайни интензивни валежи с гръмотевични бури и градушки. Мощна гръмотевична буря следобед, придружена от силен вятър, дъжд и град, е наводнила източните квартали в София. Падналият за 50 минути дъжд е 49.2 мм (л/кв.м), а за денонощието – 58 мм (л/кв.м). Големината на градовите зърна е 20 мм. По същото време в Априлци е паднала градушка с диаметър 40 мм.

В средата на периода с изграждането на баричен гребен от североизток времето е спокойно, предимно слънчево и топло, като на 25 май са отчетени и най-високите максимални температури за десетдневието. През периода 27–31 май настъпва отново лабилизиране на атмосферата. На много места в страната има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и градушки, температурите се понижават. Най-ниските максимални температури за десетдневието са между 20 и 25°С, отчетени на 28 май.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Врабчето

преди 3 седмици

Зелената сделка в действие!

4

Анонимен

преди 3 седмици

Чакайте, бе! Как така? Този май не е ли най-горещият за последните 50 г.? Я се съвземете малко и променете статията според новия дневен ред. Добавете и това, че е изцяло заради човешката дейност и сравнете този м. май с прединдустриалният период.

3

Пенсионер

преди 3 седмици

Поне 20 дни от месец май се топлих с климатик и сега сметката за тока ми е като за м март , примерно.Не е приятно, меко казано.

fallback