Снимка: Bulgaria ON AIR

В началото на летния сезон започна премахването на незаконни бунгала по морето. Днес багери влязоха в Лозенец. Акциите ще продължат през цялото лято, в активния сезон премахването ще става без тежка техника.

Багерите влязоха в къмпинга рано сутринта и започнаха да събарят незаконните обекти.

"Много ми е любопитно как нещо, което е изградено от 1974 година, изведнъж става незаконно и как само тук, а не е валидно за други обекти, които са в този регион. Точно преди началото на сезона трябва да се тръгне да се руши, защо не се направи септември месец?", коментира Емил Минев, който е собственик на бунгало.

"Как да не се притеснявам?! С болен мъж, тук му е много добре на морето, идваме да се лекуваме един месец. Може ли в 21 век това да се случва - това не е Украйна, не е Израел, това е България!", настоя собственикът на бунгало Румяна Митева.

Предвидено е премахването на 14 бунгала, както и магазин и ресторант.  

"Общо са 154. Защо са незаконни? Защото част от тях са построени в чужди имоти - общинска собственост, земеделски земи, горски фонд. Тук има по-голям проблем с приемането на 500-метровата зона около "Корал". Те не могат да бъдат изградени вече, защото тук има пълна забрана за строителство", заяви кметът на Община Царево Марин Киров.

Според управителя на къмпинга проблемът е, че липсва наредба за къмпингуване.

"Тази част, където се намираме в момента, е бившият къмпинг "Юг". Реално бунгалата и постройките, които са обект на събаряне, са построени много преди аз да се родя даже! Няма да има нито един човек с провалена почивка, с провалено лято, има къде да ги настаним на друго място. Предвидили сме, че някои обекти ще бъдат премахнати и не сме приемали резервации в тях", каза Явор Атанасов.

Незаконни бунгала бяха премахнати още миналото лято както на "Якото място", така и на къмпинг "Арапя". Събарянето ще стане поетапно, като след 1 юни то ще се извършва на ръка. Тогава влиза в сила забраната за строителство по морето с тежка техника.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase