Снимка: БГНЕС
fallback

Летният сезон по Българското Черноморие официално е открит, но повечето хотели са застрашени да останат без персонал и да не отворят заради проблема с издаването на работни визи за служители от трети страни извън Европейския съюз. Това заяви за TravelNews Ивелин Кичуков, председател на Българската асоциация за туризъм (БАТ).

Според него ситуацията вече е отчайваща. "Администрацията е абдикирала, а летният сезон вече започна. Представителите на туристическия бизнес, за да оцелеят, са подали документи за хиляди работници от трети страни, от които се нуждаят, но за съжаление те не могат да пристигат в България поради липсата на организация от администрацията за обработка на документите", коментира Кичуков.

Oще по темата
Въпреки обещанията от страна на държавата активно да се ангажира в решаването на проблема с издаването на работните визи чрез разширяване на ресурсите в Министерството на външните работи и дипломатическите представителства, все още не са предприети никакви мерки.

БАТ е изпратила спешно писмо до премиера, президента, външно министерство и други институции с молба въпросът да бъде решен в най-кратки срокове.

"Нашата държава не дава възможност на хората да дойдат и да работят тук заради българската администрация, която не е в състояние да организира издаването на визи.

Ние, представителите на туристическия сектор в страната, се обръщаме специално към институциите за специално внимание на сериозноста на този проблем, с който се сблъскваме, свързан с невъзможността служители от трети страни да получат работни визи", пише в писмото.

БАТ настоява спешно да бъдат опростени процедурите за издаване на работни визи за потенциални работници от трети страни, да се осигурят допълнителни работни места в българските посолства, както и да се предприемат други ефективни и положителни мерки, като командироване на служители от Министерство на външните работи, които биха подкрепили туристическия сектор в нашата страна, обяви Ивелин Кичуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

120

Ben4o

преди 3 месеца

Натрупаха бетон до бетон! Подиграваха се със заплати! Чудеха се къде да си харчат милионите! Сега да си работят сами! Рано или късно,идва видов ден! Няма нищо вечно! Всичко е от алчност!!!

119

Ми да затварят

преди 3 месеца

И тва е. За 2000 заплата няма да работя

118

Петкан

преди 3 месеца

Пускайте ги на самообслужване беЧ

fallback