Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Избирането на работещ и ефективен вариант за изграждане на вятърни турбини в Черно море е много трудно. Това се дължи на преобладаващо слабия вятър, рязката промяна в дълбочината на дъното и морските бури, характерни за Черно море. При нас средните ветрове са до 8 м/с, докато в Северно море са 9-9,6 м/с. Тази разлика в скоростта би довела до по-малко генерирани мощности. Стандартните методи за поставяне на такива мощности не са приложими тук заради дълбокото дъно, което остава няколко варианта, един от които плаващите платформи, които са по-скъпи, това коментира доц. д-р Николай Марков, ръководител ЦХА, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Още е рано за заключение дали изграждането на вятърни турбини в Черно море е възможно и ефективно, като учените сега се фокусират върху избора на процедура, с която да стигнат до това заключение, каза Марков. Процедурите в сектора са разработвани с години, като целят да намалят риска за всички страни. Въпросът е на каква цена и какви усилия ще са нужни за изграждането на мощностите в Черно море.

Гостът обясни, че избирането на работещ и ефективен вариант за Черно море е много трудно, заради няколко фактора. Факторите включват: преобладаващо слаб вятър спрямо други морета, също така дъното много бързо става дълбоко, а на трето място Черно море е характерно със силни бури, които затрудняват проектирането и поддържането на тези съоръжения.

"Такива мега проекти се разделят на пет фази, като първата е да се оценят възможностите, ресурсите и лекотата на достъп до ресурсите. В нашия случай ресурсът не е толкова добър, колкото в северните морета и лекотата на достъпа не е толкова добра заради дъното и силните бури в Черно море. При нас средните ветрове са до 8 м/с, докато в Северно море са 9-9,6 м/с. Разликата изглежда малка, но мощността е пропорционална на скоростта на вятъра на трета степен, което означава, че 12% по-слаб вятър ще доведе до 50% по-слаба генерирана мощност.“

Стандартното проектиране на офшорни вятърни турбини се прави със забиване на цилиндрична основа в дъното. Този метод в Черно море е невъзможен заради големите дълбочини. Тук са възможни други методи за статично поставяне или плаващи платформи. При поставянето на такива мощности трябва да се осигури сигурност при големите вълни в Черно море. Плаващите платформи са нова технология, като те не са усъвършенствани и могат да костват повече от предвидения ресурс. Гостът обясни, че според статистики изграждането на плаващите платформи е около 50% по-скъпо от стандартния метод.

Според госта ВЕИ компаниите рядко черпят опита за изграждането на подобен тип съоръжения, натрупан от петролните компании. Той допълни, че ако вятърните турбини в Черно море не бъдат изградени правилно и има нужда от харчене на допълнителен ресурс за поддръжката им, то това ще се отрази на данъкоплатеца. Качеството на изследванията, които се провеждат, е гарантирано с процедурите, които изискват множество независими проверки преди да се започне работа.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Читател до 17

преди 1 месец

То май или не си прочел статията или не си разбрал какво е публикувано в нея. В изброените от теб държави важи факта, че вятърът задвижващ перките е 9, 6 м/с а в българското черноморие е 8м/с което означава според публикувано то в статията 50% по малко електроенергия. Да не се окаже накрая според твоя коментар, че трябва да построи нещо което което да се окаже нерантабилно като Американските Марици за което всички потребители на електроенергия трябва да плащат.

17

Чиченеца

преди 1 месец

Браво другарю доцент, кажи им на тъпанарите в Дания, Норвегия, Германия, Полша, Нидерландия, Белгия, и Франция, както и на тъпите англичани, че няма полза от вятъра. Най ни е сладка руската газ и нефт. Дума не може да става да имаме енергийна независимост.

16

Анонимен

преди 1 месец

preach! Това сме го уували преди 20 години, вярват или не, днешните зелени. Ако беше ефективно, перките нямаше да са по калдъръмите из сливен и по бреговете.

fallback