Снимках БНР

За четвърта поредна година Цалапица очаква гости от цялата страна за празника, представящ местните традиции и кухня. Гостите ще могат да опитат от известния цалапишки бабек и да се почерпят с вино от местни производители, а фолклорната програма ще продължи през целия ден, съобщи БНР.

На сцената ще се представят 62 танцови и певчески състава от 56 населени места като специално жури ще оцени най-добрите. Комисия от дегустатори пък ще избере победителите в конкурса за най-добрите бабек и вино, като участие са заявили над 30 производители.

Екипът на читалището преди няколко години решава, че подобен празник ще провокира интереса на много хора от страната към селото.

Георги Телкийски, хореограф и участваш заедно с местните фолклорни състави в различни прояви в цялата страна разказа, че където и да се появявали цалапишките певчески и танцови групи, всички на шега ги питали  - "А къде ви е бабека"?

Така с кмета Ивайло Данаилов обединяват идеята да направят събитие, на което гостите и местните хора хем да опитат от вкусните деликатеси, хем да се насладят на изпълненията на певците, танцьорите и музикантите. Още първият фестивал показал, че са на прав път.

Със всяка следваща година все повече местни производители се включват в това събитие. То стана традиция, което за нас е много радостно, каза кметът Ивайло Данаилов.

Рецептата за бабек се предава през поколенията. Вкусният деликатес се прави в почти всеки дом, а тези които вече произвеждат и в по-големи количества, не само за консумация в семейството, стават все повече допълни Ивайло Данаилов. Но предупреди, че има и търговски спекуланти, които използват марката на цалапишкия бабек, без тези продукти да са такива.

"Цалапишкият бабек не е много лют, най-важно е да има хубаво свинско месо и да се добави черен пипер, червен пипер, кимион, сол, каза Данаилов.

"Месото обаче преди да стане на бабек се оставя смляно или кълцано една седмица месото заедно с подправките се омесва всеки ден, за да поеме максимално от ароматите, чак след това се пълни в черво, после се опушва на дървени трици от широколистно дърво. Няколко месеца след това стои на сенчестата стреха на къщата, за да се суши, в миналото готовият бабек се е съхранявал в сандъчета с дървесна пепел, за да е на студено, той е издържал така от март до жътва и гроздобер, сподели тайните Данаилов.

Затова и празникът е позициониран в последната седмица на месец март, уточнява кметът на Цалапица, който още един път набляга на това , че местният бабек си е със специфичен и неповторим вкус.

Празникът е и повод да популяризираме виното в района, сподели още Ивайло Данаилов.

Ръководейки местния фолклорен състав, Георги Телкийски  е горд с това, че има приемственост, а в момента трупата наброява близо 100 души. Имало е периоди, в които три поколения от една къща танцуват и пеят, подчерта хореографът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase