Снимка БГНЕС

В ОУ "Иван Вазов" в село Дебнево, общ. Троян взеха решение учениците им да не използват устройствата и в междучасията, предаде БНР. Възможно ли е забраната да се превърне в общо правило за всички училища?

Коментар по темата направи директорът на Пето основно училище "Митьо Станев" в Стара Загора Димитринка Йовчева:

"В Стара Загора отдавна се обмисля подобно решение. Вече е обсъждано и с родителите на децата и те приемат идеята. По думите й е необходимо първо да се направи задълбочено проучване за нагласите и готовността за промяна. Правилникът за дейността на училището също трябва да бъде променен и тогава вече може да бъде издадена заповед.

"В момента всяко дете си има "кутийка", в която оставя телефона си и в края на часа го взима", допълни Димитринка Йовчева. Тя не омаловажава факта, че устройствата са и полезни в учебния процес, но употребата им да бъде в определени граници.

Според Ивелина Кисьова - педагогически съветник в Пето основно училище "Митьо Станев", обаче предупреждава, че децата са свикнали с устройствата още от бебешката количка. Този навик с времето се превръща в зависимост и може да доведе до забавяне и/или промени в развитието на подрастващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase