Снимка БГНЕС
fallback

В Карлово ще бъде официално открита реставрираната Куршум джамия, превърната в музей, съобщи БНР. Тя е построена през 1485 и е била мюсюлмански храм до Освобождението.

Общината очаква Куршум джамия да стане един от най-популярните туристически обекти в региона.

Близо девет години продължиха съдебните спорове за собствеността на "Куршум джамия", като началото им беше съпътствано и от поредица на протести. В края на 2022 Пловдивският апелативен съд я върна на община Карлово след обжалване и отмяна на решението на Окръжния съд от 2013, според което собствеността беше на Мюфтийството.

Така стана възможно да се пристъпи към реставрацията на една от първите построени у нас джамии и съответно към облагородяване на пространството около сградата, като беше осигурено и европейско финансиране за проекта.

При археологическите проучвания е установено, че на мястото има стар градеж от античността. Специалистите предполагат, че става въпрос за тракийско светилище, а откритите артефакти туристите ще могат да видят на първия етаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 1 месец

Сигурно и църквата в Батак с дръвника ще направат на атракция.

23

Анонимен

преди 1 месец

Гавра е с Левски. Събарат паметници на освбодителите и прават на поробителя че е НАТО.

22

До безродници

преди 1 месец

вие турчеещите се явно още не сте простили на руснаците че изпревариха предателя Стойчо Мошанов и не можаха да ни продадат на османлиите да ни изколят като гърците през ВСВ, а? :D :D :D

fallback