Снимка: БГНЕС

Плаващата в морето мина, която бе открита край Варна вчера и унищожена от военноморските сили, е била много опасна. Това потвърди пред bTV командирът на дивизион противоминни кораби капитан II ранг Лъчезар Иванов.

Мината е открита в морето близо до плажа Кабакум.

"Обезвредената вчера мина е от вида малка котвена тип ян. Тежи 170 кг. Само мината е 60 кг. Зарядът е 20 кг тротил. Достатъчен е да потопи малко корабче или катер. Застопорява се на едно място посредством котва и въже. Активира се от натиск или удар по роговете й", обясни той.

Капитан Иванов пък потвърди, че е получил сигнал за опасността още преди два дни от румънските военноморски сили.

"Сигналът беше за обект, който наподобява мина. В понеделник е изпратен вертолет от морската авиационна база, за да извърши обследване в района, но не открива предмета. Вчера сутринта обаче рибар го открива и докладва, че наподобява мина. Той се е обадил на тел. 112. Сигналът е предаден на Военноморските сили", добави той.

"По заповед на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов е дадена задача на минен ловец "Струма" да се отправи към района, да извърши разузнаване на плаващия обект и да докладва", заяви Лъчезар Иванов.

"Разузнаването е извършено чрез корабната лодка. От направените снимки се разбира, че това е силно обрасла мина. Наложи се да бъде изтеглена по-навътре в морето, за да бъде обезвредена", добави той.

"Поради това, че е открита на близко разстояние от крайбрежието – на около 200 метра, както и поради факта, че край плажа има хотели, се наложи преди унищожаването на мината, тя да бъде изтеглена на безопасно разстояние в морето", обясни капитанът.

"Това е опасна операция. Извършваше се от водолази. Мината беше в бойно положение. Вълнението на морето беше около 2 бала и тя постоянно се клатеше. Трябваше затова да бъде извършена много внимателно операцията, за да се запазят човешките животи", добави той.

"Военноморските сили водят непрекъснато наблюдение и обследване на морските търговски пътища на корабите, за да гарантират тяхната безопасност", заяви Иванов.

Според него, най-малко 2 години мината е стояла в подводно положение.

От началото на войната в Украйна българските ВМС са обезвредили общо пет мини.

"Българските военноморски сили непрекъснато водят наблюдения и обследване на териториалните води на българското Черноморие, за да може да се гарантира сигурността на превозите на стоки и товари. Обследването се извършва с кораби, с подводни апарати, както и с морската авиация. Всеки един военен кораб може да се справи с открита плаваща мина", каза пък той пред БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase