Снимка Община Пловдив

Пловдивски общинари от ПП-ДБ предлагат по повод Международния ден на жената 8 март няколко улици в града да бъдат кръстени на имената на 6 велики българки.

Съветниците са изпратили предложение до районните кметове на Пловдив (с копие до кмета на града), в което прилагат списък с биографиите и постиженията на тези достойни жени, на чиито имена предлагат да бъдат наречени улици, площади, паркове или други обекти с общинско значение.

Общинарите отбелязват, че едва две общински училища в Пловдив са кръстени на жени, като реално само едно е самостоятелно – "Райна Княгиня“. Другото е "Виктория и Крикор Тютюнджян“. Има и едно държавно с женско име – "Ана Май“.

"Положението при улиците е малко по-добро, но все пак те носят предимно имена на мъже. Децата, които растат в града ни и се опитват да сричат имената на улиците по табелите, докато се разхождат, не трябва подсъзнателно да свикват с идеята, че основно мъжете са тези, на които се кръщават улици", пишат съветниците в своето предложение.

Българките, които са предложени, са:

- Яна Язова – поет, писател, интелектуалец и общественик;

- Анна Ламбрева - медик, преподавател, лектор, писател и общественик, известна като първата българка, извършила околосветско пътешествие и първата българка, прелетяла над Ламанша със самолет;

- Мария Сутич - единствената жена, участвала в хвърковатата конница на Георги Бенковски;

- Сирма Кръстева - известна като Сирма войвода, останала в националната памет като една от най-ярките фигури на жени-герои;

- Неда Тачева - една от отличилите се в историята жени сподвижници на Васил Левски;

- Райна Касабова - първата жена в света, изпълнила стратегическа задача в боен полет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase