Снимка: Община Стара Загора

Дългоочаквано събитие отбеляза в Зоопарка в Стара Загора – за първи път в историята му се излюпва белоглав лешояд, съобщават от Общината.

Двете семейства хищни птици - Белчо и Сание и Шандин и Айлен, имаха по едно яйце, предоставено за грижливо отглеждане при специалистите на Спасителен център „Зелени Балкани“. След престой в инкубатор, едното яйце се пропука и човката си подаде малкото птиче.

Това е огромен успех, отчитат екипите  на зооградината и спасителния център. Те са категорични, че взаимните усилия са в основата на успеха, както и грижата към природата и запазването на биоразнообразието.

След като лешоядчето порасне достатъчно и мине периодът на адаптация с неговите родители, то ще бъде пуснато свободно да се рее в небето на България.

Има сериозни очаквания поколението на белоглавите лешояди да се увеличи и с още едно новоизлюпено  Зоопаркът в Стара Загора е дом на двете семейства лешояди, предоставени от „Зелени Балкани“, като част от дейностите по проект „Светло бъдеще за черния лешояд“, финансиран по програма LIFE на ЕС. Екипът на зооградината следи поведението им с особено внимание в този предразполагащ размножаване период.

В България внушителните на външен вид птици са защитен вид. Екземплярите тежат между 7 и 11 кг., като размахът на крилете им достига внушителните 260 – 270 см.

Женските, както при повечето хищни птици, са по-едри от мъжките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase