Снимка: Pixabay

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС). Времето във високите части на планините е мъгливо и ветровито. Температурата е около 0 градуса. На места прехвърча мокър сняг.

Лифтовите съоръжения в планинските курорти работят и пистите са обработени.

Планинските спасители препоръчват туристите да са подготвени за зимни условия въпреки по-високите температури. Да не подценяват зимните условия и да бъдат с подходяща екипировка.

За изминалото денонощие са проведени две акции в планините. При едната е оказана помощ на две 16-годишни момчета във Витоша, които са били с неподходящи дрехи за сезона и за планината. Момчетата са тръгнали в посока връх Алеко и са изгубили пътеката. Стигнали са до момент, в който не могат да продължат, и са се обадили на телефон 112. Планинските спасители в база „Алеко“ са ги открили бързо по координатите, които момчетата са дали.

При друга акция е помогнато на турист в района на връх Мальовица, при Еленино езеро в Рила. Туристът е бил с травма на коляното. Планински спасители са му помогнали да слезе до хижа „Мальовица“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase