Снимка: БГНЕС

Във връзка с организацията на тържествата по повод 3 март се въвежда организация на движението през прохода Шипка от Габрово до Казанлък, съобщиха за БТА от Община Габрово.

За времето от 20:00 часа на 2 март 2024 г. до 18:00 часа на 3 март 2024 г. ще бъде ограничено движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства през прохода Шипка. Транзитното движение ще се пренасочи към Прохода на Републиката.

Забраната не важи за организирания междуградски автобусен транспорт от редовни пътнически линии, движещ се по утвърден маршрут. Движението до връх Шипка на 3 март 2024 г., от север и от юг, ще се осъществява еднопосочно. На националния празник еднопосочното движение ще е от 06:30 ч. до 12:30 ч. от Габрово към връх Шипка, а от 12:30 ч. до 18:00 ч. от връх Шипка обратно към Габрово. Паркирането на автомобилите в района на връх Шипка ще става по разпореждане на полицейските екипи, посочват от местната администрация.

Домакин на честванията тази година ще бъде Община Казанлък.

Празничната програма в Габрово започва на 28 февруари с дискусия с професор Вера Бонева и д-р Чавдар Ангелов под мотото „Памет за Паметника на Свободата“ от 17:30 часа в Ритуалната зала на община Габрово, съобщиха от местната администрация.

На 2 март, от 18:00 часа, в зала „Възраждане“ трио „Тенорите“ и Симфониета – Враца ще представят „Възрождение“ със специалното участие на актьора Емил Пеняшки.

Празничният 3 март ще започне с панихида в памет на загиналите за Свободата в храм „Успение на Пресвета Богородица“ в 9:00 часа, на площад „Възраждане“ от 9:30 часа ще бъде издигнат националният ни флаг. Програмата продължава в подножието на връх Свети Никола и Паметника на Свободата. От 11:30 часа ще бъдат поднесени цветя и венци.

От 9:00 ч. до 17:00 ч. в музей „Дечкова къща“ Регионалният исторически музей в Габрово ще представи опълченска униформа и въоръжение от съхраняваното във фонда културно-историческо наследство.

Община Габрово е подсигурила организиран транспорт за желаещите да посетят тържествата. Автобусите тръгват от 8:30 часа от площад „Възраждане“ и са до предела на прохода Шипка, допълват от Община Габрово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase