Снимка: Bulgaria ON AIR

"Икономическото развитие става чрез инвестиции. За един регион, за да успее да привлече нови предприя, означава повече работни места, повече приходи, малките фирми от региона да работят с този инвеститор. Чуждестранният инвеститор има нужда от някой, който ще му построи фабриката, от доставчик - създава се верига от фирми, от хора, които могат да се възползват от тази инвестиция", коментира изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова в студиото на "България сутрин".

За решаването на голяма част от своите локални проблеми голяма част от общините се нуждаят от инвестиции. За тази цел е необходим добър диалог както между Агенцията за инвестициите, така и с Министерството на иновациите и растежа. Сред начините за финансиране са европейските фондове за конкурентоспособност, Българската банка за развитие.

"Има общини, които са много готови за инвестиции, имат индустриални зони или отделени терени за индустриално застрояване", подчерта Ненова.

По думите ѝ интересът на общините е да привличат високотехнологични компании, експортно ориентирани, тъй като фирми, които произвеждат евтин продукт, няма да дават високи заплати, нито ще са с дългосрочна перспектива.

"Фирмите с достатъчни печалби инвестират в хората, обучават ги, плащат средни за региона или държавата заплати. Така доходите растат. Макроикономически сме много стабилна страна, последните 15 г., с изключение на 2, сме в постоянен растеж. Съотношението на дълг към БВП е много ниско. Има инфлация, борим се с нея, това са параметри, за които не си даваме сметка, но един инвеститор, когато види тези цифри, си дава сметка, че страната расте, стабилна е, има потенциал за дългосрочно развитие", подчерта гостът.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни също, че мерките, които Българската агенция за инвестиции предоставя, могат да бъдат финансови, но много често нефинансовите са от по-голям интерес. Като пример посочи купуване на държавна или общинска земя на пазарни цени, но без търг, което осигуряване на по-бързи срокове, сигурност на цената. Част от финансовите мерки е връщането на на осигуровки за една година в рамките на 18%, изграждане на довеждаща инфраструктура като пътища и ВиК.

Друго предимство за инвестиции в България е, че всичко произведено тук е с етикет "произведено в ЕС".

Предстои връчването на наградите Инвеститор на годината, които ще отличат най-добрите фирми в пет категории.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase