Снимка БГНЕС

С почти пълно мнозинство общинските съветници в Пазарджик приеха бюджета на общината за 2024 година. Финансовата рамка възлиза малко под 153 милиона лева, като собствените приходи са малко над 39 милиона лева.  Заплатата на кмета на общината се увеличава на 4 900 лева.

Още в началото на представянето на бюджета, общинският съветник Благо Солов от коалиция "Заедно за силна община" предложи заплатата на кмета на Пазарджик да бъде увеличена на 6 хиляди лева. "Не е срамно да увеличим заплатата на кмета. Срамно е да не можем да отговорим на въпроса - как един кмет, който управлява милиони бюджети на една от най-големите общини в България сме го оставили на 2 хиляди и малко", каза Солов.

Кметът Петър Кулински предложи темата да бъде отложена за следващото заседание на Общинския съвет: "Една такава стъпка трябва да бъде подкрепена със съответните финансови анализи и финансови данни", посочи той.

В крайна сметка бе прието заплатата на кмета на Пазарджик да бъде 4 900 лева, считано от 1 февруари.  От тази дата се увеличават и заплатите на кметовете на кметства. Засега възнагражденията  на общинските съветници няма да се увеличават. Предстои промяна на правилника, който да не обвързва техните възнаграждения с тези на кмета, а със средния доход на общинските служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase