Снимка: БГНЕС

Константийският епископ Михаил и Агатаполския епископ Йеротей бяха избрани за двамата кандидати за Сливенски митрополит, между които ще избира Светият синод на 25 февруари.

Епископ Михаил, викарен епископ на Ловчанския митрополит, получи необходимите 22 гласа от гласувалите на втори тур 42-ма епархийски избиратели от седемте сливенски духовни околии. Всички бюлетини бяха действителни, а изборът продължи около половин час.

Предстои да бъдат изготвени протоколите, каза наместникът на сливенския митрополитски престол - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който ръководеше изборния процес.

Ако Светият синод на заседанието си на 24 февруари, след като изслуша доклада на наместника на овдовелия епархийски престол и разгледа постъпилата документация, прецени, че изборът е валиден и е организиран по надлежния ред, в неделя, 25 февруари, ще се състои и каноничният избор.

Изборът на нов Сливенски митрополит е заради кончината на Негово високопреосвещенство Йоаникий, който почина на 9 януари тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase