Снимка БГНЕС

Антон Тодоров е необикновен български фермер. Той отлежда маре, но е стоматолог. И често приходите от зъболекарската му дейност се превръщат в разходи за земеделската. "Интересно ми минава ежедневието, защото телефонът звъни непрекъснато и по двете дейности", казва Антон Тодоров пред NOVA.

Той е един от малкото земеделци, които отглеждат магарета. Причината тези животни да не са атрактивни за отглеждане е кристално ясна – няма субсидии. "Бяха премахнати като селскостопанско животно, което е годно за пашуване, едва ли не то не заслужава да се храни, не му се полага пасища, съответно няма никаква дотация за него, нито като единица животно, нито през директните плащания. Аз отделям пари от земеделския бюджет и от стоматологичната си практика", обяснява Антон Тодоров.

Той обаче е твърдо решен да увеличава магарешкото си стопанство. Животните сега са разделени, така че да се чифтосват само мъжки и женски без кръвна връзка помежду си.

Според Тодоров земеделието у нас страда много от липсата на работна ръка. Това оскъпява и затруднява страшно много цялата земеделска дейност, което пък дава предимство на вносната продукция, идваща на по-ниска себестойност. И тук е входът за омагьосания кръг.

"Политиките през изминалите години, това че земеделието стана крупно, прекалено големи стопанства, монокултурни отглеждания, само зърно, това доведе до ред причини хората да се отдръпнат, да се насочат да живеят в градовете, да не е оформен като семеен бизнес или ако е оформено като семеен бизнес, пак функционира доста изкривено спрямо аналогични стопанства в Западна Европа, или дори в една съседна Гърция", смята Тодоров.

"В развитите държави земеделието е много подреден процес, в който производителят е освободен от десетки съпътстващи дейности, благодарение на добра организация в специално създадени центрове и кооперативи. В България земеделецът е длъжен да разбира от всичко, да е навсякъде, да купува торове, да продава продукция и да води огромна документация. В чужбина не е така", казва Антон Тодоров.

Всичко това е логичната причина българският земеделец да не е доволен. И да протестира. "Може да се каже даже, че в България протестите са доста либерални и меки. Виждате записи от Европа какво се случва", казва Антон Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase