Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До края на 2024 г. или началото на 2025 г. се планира да започне работа завод за фотоволтаични панели в България. Производството трябва да започне до края на 2025 г., като заводът ще бъде първият такъв в страната и един от малкото в ЕС, каза Тодор Георгиев, управител на "Смарт Солар", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Решението е взето, избрани са терени. Заводът ще е край Стара Загора и ТЕЦ Марица-Изток - от гледна точка на комуникация и инфраструктура е много добре. От гледна точка на потенциална работна ръка също би трябвало да е много добре, тъй като заради Зелената сделка се очаква затваряне на част от производството на електрическа енергия от изкопаеми горива. През първата година работните места ще бъдат между 350 и 500, а когато заработи и производството на клетки - до 800 души."

Към проекта ще бъде изградена и фотоволтаична централа, която ще захранва производството, каза Георгиев. При отварянето капацитетът ще бъде между 800 MWh и 1000 MWh на година, като идеята е да се достигне до 2.4 GWh на година.

В коментар за натиска от китайски панели на пазара в Европа, Георгиев каза, че ще са нужни държавни субсидии и преференции, за да се отговори и даде за пример как Турция стимулира производството с данъчни и осигурителни облекчения. Турция е наложила и сериозни мита на китайските панели, но така 80% от използваните в строителството панели са местно производство.

"Турция е на второ място по внос в ЕС след Китай. Разликата е много голяма, но е добро начало", каза Георгиев и добави, че България може да се стреми да заеме пазарен дял.

Очакваме регулация на европейско ниво, като в Германия се говори усилено за помощи при изграждането на заводи и въвеждането на антидъмпингови мита за панели от Китай, каза Георгиев. Не може да се говори за забрана на вноса, тъй като производството в Европа е много далеч от нивото да може да задоволи търсенето.

Ако бъдем поставени на равна основа с китайските производители, има шанс за развитие на този бизнес в Европа, смята Георгиев.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase