Снимка БГНЕС, архив

Жълт код за силен вятър е обявен от НИМХ за днес, 26 януари за осем области - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик и Благоевград.

Днес облачността ще е променлива, често значителна, но само на изолирани места в източната половина от страната и планинските райони ще превали слабо, предимно сняг. Ще остане ветровито с умерен, временно силен северозападен вятър и с него ще нахлува студен въздух. Максималните температури ще са между 5° и 10°, в София - около 5°.
 
По Черноморието облачността ще е променлива, след обяд - често значителна и на изолирани места ще превали слаб дъжд. Максималните температури ще са между 5° и 9°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
 
Над планините облачността ще е променлива, по високите и открити части - често значителна. На места по старопланинското било и масивите от Западна България ще има валежи от сняг. Ще духа умерен и силен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 m ще е около минус 1°, на 2000 m - около минус 7°

След временното затопляне в средата на седмицата уикендът отново ще е по-хладен и с чести валежи от дъжд и сняг. Това каза шефът на TV-MET Петър Янков.

В събота ще се застуди. В Западна и Северна България валежите ще са от мокър сняг, а в южните и източните райони – от дъжд и сняг. В северните райони снежната покривка ще е от 2 до 5 см, в южните -до 1 см, но ще е нетрайна. По планините новият  сняг ще е до 5 см.

Минималните температури ще бъдат  от -1 до 4 градуса,   по Черноморието до 3. Максималните  ще се качат от 7 до 12 градуса, по Черноморието до 7, пише "24 часа".

По планините над 2500 м дневната температура ще е -12 градуса, на 1500 м -5°. Вятърът от северозапад ще е до умерен със скорости до 30 километра в час. По високите части обаче ще духат засилени ветрове от северозапад със скорост до 60 километра в час.

 В неделя ще превалява слабо в централните райони, като постепенно валежите ще спират, но ще застудява. Вятърът от север ще е слаб със скорост до 20 километра в час. По високите части на планините ще духат умерени ветрове от север със скорост до 30 километра в час. Минималните  температури в западните и северните райони ще бъдат от -3 до 0 градуса, в южните райони и по Черноморието - до 2.

Максимални температури на север -  от 4 до 8 градуса, на юг – 6-9. По планините над 2500 м дневната температура ще е минус 13 градуса, на 1500 м - минус 7.

У нас в понеделник ще превалява слаб сняг в Стара планина, а по Южното Черноморие дъжд. Следобед облаците ще се разкъсват. Във вторник сутрешните мъгли ще бъдат често явление у нас. Следобед в северните райони облачността ще се увеличи, с възможност за преваляване на слаб сняг в Добруджа. Минималните  температури    ще бъдат  от  -10 до -5 градуса, по  Черноморието до -2, 0.

Максимални температури - от 3 до 8 градуса, по Черноморието 4-7 градуса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase