Снимка: БГНЕС

Протест в защита на паметника Альоша се проведе в Пловдив, а десетките бранители на монумента развяха руски знамена. Депутати от София пристигнаха в града, за да изразят несъгласие с идеите за преместване на паметника, издигащ се на върха на хълма Бунарджик. Искането за преместване на паметмика е на двама общински съветници от ДСБ - Владимир Славенски и Йоно Чепилски. Те обаче не срещнаха подкрепа в комисиите на местния парламент, които решиха, че трябва да се направи финансова обосновка и допитване.

"Да спасим Альоша от новите варвари" и "В общинския съвет няма място за нацисти", гласят част от плакатите на протестиращите, предаде БГНЕС от града под тепетата.

"Историята не може да се подлага на референдум, паметта на милионите загинали не може да се подлага на референдум, загиналите над 30 000 български войници не могат да се подлагат на референдум, Пловдив няма нужда от референдум", заяви Весела Станчева, която организира днешния протест. Пловдивчанката определи монумента като неизменна част от облика на града.

Пред общинския съвет в града се събраха и представители на различни политически сили, дошли да се обявят против местенето на Альоша. Иван Петков от БСП заяви, че е дошъл да каже твърдо "не" на тези, които искат да пренапишат историята и прочете декларация, която ще бъде повторена на сесията пред съветниците. На протеста дойдоха още депутати от партията, сред които Иван Ченчев и Кристиан Вигенин от София.

"Дошли сме да се противопоставим срещу опитите да бъдат рязани паметници с флекс и да бъде демонтирана и пренаписвана историята. Това са признаците на новия фашизъм, който преследва всеки, който мисли различно", каза и Мая Манолова, която също пристигна в града под тепетата. По думите ѝ всички демократично мислещи хора трябва да се изправят "срещу опитите на сглобката да продължи с рязането на паметници".

Част от протестиращите влязоха в залата на общинския съвет. Някои се заканиха, че "кръв ще се лее", ако бъде махнат Альоша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase