Снимка: БГНЕС

Над 4,5 процента е ръстът на туристите в зимните курорти през месец декември в сравнение със същия период на минала година, каза днес във Варна министърът на туризма Зарица Динкова. Тя уточни, че най-сериозно е увеличението при гостите от Турция – близо 22 на сто. Има ръст и при туристите от другите ни съседни страни – Румъния, Северна Македония, Сърбия, Гърция. Министърът посочи още, че има и ръст на туристите за градски и уикенд туризъм у нас, като сериозно увеличение бележат гостите от Испания и Италия.

Във Варна министър Динкова представи новата програма за подпомагане на черноморските общини, като подчерта, че за пръв път се реализира такова партньорство между министерството, местните власти и бизнеса. Тя припомни, че по програмата ще бъдат финансирани общо 21 проекта. От общия бюджет – близо 5 милиона лева, общините във Варненско са спечелили около 2 милиона лв. Държавата финансира 60 на сто от стойността на проекта, допълни още Динкова. Тя уточни, че програмата е пилотна и се обмисля през тази година да бъде разширена още.

Кметът на Варна Благомир Коцев допълни, че Варна е спечелила два проекта по новата програма на министерството, на обща стойност близо 480 000 лева. По думите му акцент в рекламата на града ще бъде представянето му като дестинация за четири сезона с възможности за СПА, балнео и уикенд туризъм. Кметът уточни, че за Варна ключов пазар е германският и затова усилията ще бъдат насочени натам. Той каза още, че по реализацията на проектите Общината ще си партнира с два туроператора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase