Снимка: БГНЕС

Във Варна са в пълна готовност за извънредна имунизация срещу морбили. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града, след като в съседна Румъния броят на заразените в края на миналата година надхвърли 3000 души. Ваксинацията ще се извършва в кабинетите на личните лекари и в Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксината е безплатна и осигурена за децата. Възрастните, които искат да се ваксинират, ще трябва да си я закупят сами.

"За 2023 г. има 1000 деца, подлежащи на имунизация и неимунизирани до сега. Това са около 76%, което не е достатъчен за добър имунизационен обхват. Възможно е да се стигне до епидемия от морбили. Трябва да се стигне над 95%, да са обхванати децата, за да сме сигурни, че колективният имунитет е защитен", каза д-р Анка Баева, началник отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ – Варна, пред БНТ.

"Доживотен имунитет към морбили няма. Възможно е след 10 години след имунизацията титърът на антителата, който ни защитава, да спадне. Ако сме ваксинирани с тази ваксина, но ако дълго време не сме се срещали с причинителя за реактивация, при евентуална среща с вирусната инфекция, на имунната система ще й трябва време да отговори. Дори и след ваксиниране, след дълъг период от време може да се стигне до заразяване", каза инфекционистът д-р Трифон Вълков.

Той подчерта, че в такъв случай клиничната картина няма да е изобщо толкова тежка, както бихме боледували, ако не сме ваксинирани.

"Но от епидемологична гледна точка без значение дали го караме леко или тежко, можем да разпространяваме вируса и да заразяваме неваксинирани", каза още д-р Вълков.

Според думите му от години повечето вирусологични центрове препоръчват въвеждането на трета бустерна доза за морбили.

"Крайно време е това да бъде въведено с оглед на профилактика", обобщи инфекционистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase