Снимка: БГНЕС

Остават броени часове до края на 2023 година, как ще я изпратят в българските градове и как ще посрещнат новата 2024-а?

София

На новогодишния концерт в София ще има светлинно шоу, но няма да има фойерверки. Концертът на площад „Батенберг“ ще започне на 31 януари от 21:30 ч. и ще продължи до 01:00 часа след полунощ. Концертът ще започне с ViliDJ Brazz & Брас бенд, след което ще последват поп изпълнителката Криста, група „Остава“, както и Дони и Нети. На новогодишния концерт ще свири и Иво Папазов - Ибряма с оркестър „Тракия“.

Градският транспорт ще работи с удължено работно време, като метрото ще работи през цялата нощ. Ще има изграден периметър около пл. "Княз Александър I", където ще има поставена ограда и полицейска лента, като по протежението ѝ ще има има разположени и полицейски служители. Гражданите, желаещи да посетят събитието, ще могат да го направят от 19:00 ч., като ще бъдат пропускани през шест контролни пункта, които са обособени по периферията на площада. Малолетни и непълнолетни няма да бъдат допускани без родител или придружител.

Пловдив

В Новогодишната нощ на 31 декември 2023 г. на сцената на площад „Стефан Стамболов“ в Пловдив в 22:00 ч. започва официалната програма по посрещането на Новата 2024 година. Водещ ще е Деян Славчев – Део. Първи в 22:00 ч. стартира група „Тригайда“. След тях в 22:45 ч. на сцената се качва Ника (Nicka). По традиция в 23:30 ч. празничната атмосфера подгряват танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Тракия”. Точно в полунощ - 0.00 часа ще има заря. Изстрелването на илюминациите ще бъде извършено от две позиции синхронизирано - пространството зад елхата на площада до Община Пловдив и площадка на хълм „Бунарджика“. В унисон с тенденциите в европейски мащаб за редуциране на шумовото натоварване върху хората и животните при изпълнението на професионални пиротехнически илюминации, се предвижда използването на т. нар. „тиха заря“. Звездата на Новогодишната програма - британска певица, музикант и диджей Соник, започва своя концерт в 00:30 ч.  

Варна

Четиричасова програма с 3D LED екрани ще има на централния площад „Независимост“ във Варна в новогодишната нощ. Празникът под наслов „Заедно в новогодишната нощ“ ще започне в 22:00 ч. на 31 декември и ще продължи до 2:00 ч. на 1 януари.

Звездата на тазгодишното шоу е популярният дует C-Block. На сцената ще се качат още певицата Виктория Георгиева, представила страната ни в изданието на „Евровизия“ през 2021 г. и финалистите от телевизионните музикални формати „Гласът на България“ Тино и Александър Петров. Певецът Стенли и неговите музиканти ще изпълнят незабравимите песни на група „Тангра“. Ще участва и Симона Петрова (MONA) заедно с танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Варна“. Водещи на събитието са певицата Надежда Петрова и актьорът Емил Христов. Зарята над Варна ще бъде по-кратка от обикновено и ще продължи 4 минути. Движението на автомобили в района на площад „Независимост“ в Новогодишната нощ няма да бъде ограничено. Пет автобусни и две тролейбусни линии ще обслужват варненци преди и след празничния концерт. Извънредни линии ще имат автобуси 7, 17, 20, 31, 148 и тролейбуси 82 и 83. Последният курс от центъра е в 2:00 ч.

Бургас и областта

В новогодишната нощ на 31 декември в Бургас и градовете от областта ще има разнообразна празнична програма на открито с гостуващи и местни артисти. По традиция Община Бургас кани жителите и гостите на града да посрещнат заедно Новата година с голям концерт на централния площад "Тройката". Специален гост в него ще бъде Мартин Синтрон, вокалист и китарист на американското трио No Mercy. Преди него за настроението на новогодишното тържество ще се погрижи и българската изпълнителка Мила Роберт. Водещи на концерта ще са Тончо Токмакчиев и Пламен Каров, а след полунощ забавата ще продължи с песни и танци от Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа", след което партито ще остане да поддържа DJ Monno.

Специално за празниците от Община Бургас обявяват и празнично разписание на линиите от градски транспорт. От 23:00 ч. на 31 декември до 01:00 ч. на 1 януари по линиите Б1 и Б2 ще се движат автобуси на всеки кръгъл час, като в тези курсове ще се пътува безплатно. Освен това до 04:00 ч. се движи и нощна линия, която свързва централната част с комплексите „Меден рудник“, „Зорница“, „Изгрев“ и „Славейков“.

В Созопол последните часове от изминаващата година ще съберат на открита сцена на площад "Хан Крум" изпълнителите Асен Владимиров, Калоян Калоянов и бенд, Стоян Ганчев и акробатично студио Air Silk.

Поморие осигурява безплатен транспорт и кани жителите и гостите на града на открита сцена пред читалище "Просвета" за концерт на Симоне Маркова и оркестър „Славяни“. След празничната заря в полунощ в тържествата ще се включи и певицата Християна Лоизу.

Несебър ще предложи концерт на квартет "Белканто" и новогодишна фолклорна фиеста на площад "Жулиета Шишманова", където през целия месец се провежда и празничен базар.

Сливен

Сливен ще посрещне 2024 година с общоградско веселие „Заедно в Новогодишната нощ”. Тържеството започва в 22:45 часа на площад „Цар Освободител“ с  участието на Ансамбъла за народни песни и танци-Сливен, Славка Калчева и група „Фанданго“. Ще има празнични илюминации в полунощ, както и почерпка с вино и баница с късмети.

Стара Загора

Всички жители и гости на Стара Загора имат възможност да я изпратят от площада пред общината и да бъдат част от общоградското тържество. От 23:30 часа тази вечер ще започне концерт на оркестър „Авлигите”. Малко преди настъпването на Новата година за седма поредна година oт 19:00 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъде вдигната „Новогодишна наздравица” със специалното участие на Михаела Филева. Участие ще вземат и солистите Тамара Калинкина, Русалина Мочукова, Деси Стефанова, Яница Нешева, Борис Тасков, Стоян Буюклиев, Елена Мишинова, Дари Бракалова и оркестърът на Държавна опера - Стара Загора. Диригент ще бъде Виктор Крумов, а водещ на концерта Цвети Пеняшки.

Кюстендил

Празник на централния площад "Велбъжд" организира общинското ръководство в Кюстендил. Програмата започва в 23:30 часа. Водещ е актрисата Люба Пашова, а на откритата сцената пред елхата ще прозвучат изпълненията на Йоана Сашова. В минутите преди да изпратим старата година кметът на Кюстендил Огнян Атанасов ще отправи своя поздрав към жителите и гостите на града, а в полунощ празнични фойерверки ще озарят нощното небе. В първите часове на 2004 г. Сдружението по туризъм в Кюстендил и общината ще предложат на всички присъстващи на площада по чаша шампанско, а на сцената ще излезе солистката на ансамбъл "Пирин" Димана Боянова, която ще прикани присъстващите да извият заедно традиционно българско хоро. Заедно с новогодишни късмети на централния площад ще бъдат раздадени и над 70 ваучера на обща стойност над 2 000 лв., осигурени от Сдружението по туризъм в града. Те са за различни спа процедури, спортни занимания или за заведения за хранене.

Враца

С тържество на централния площад врачани и гостите на града ще изпратят старата година, съобщиха от Община Враца. Празничната програма ще започне половин час преди полунощ, а след химна и традиционното Дунавско хоро, ще има концерт на народния певец Юри Крумов и духов оркестър „Огоста“. На следващия ден, отново на площада, със сурвакарски празник ще бъде отбелязан Василовден. Присъстващите ще могат да опитат зелев сок и различни кулинарни предложения за възстановяване на тонуса след новогодишната нощ. Празникът ще започне в 13 часа, предвидени са конкурс за най-красива сурвачка, сурвакарски наричания, ще има много песни, танци и хора.

Русе

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" ще пеят за русенци в новогодишната нощ. Началото на празничната програма ще бъде поставено в 22:30 часа на централния площад "Свобода". Заедно със Стефан Вълдобрев на сцената ще се качат Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко и Мирослав Иванов. Изпълненията им ще продължат до 1:00 часа в новогодишната нощ. Кметът на Русе Пенчо Милков ще отправи своите благопожелания. След това празнична заря ще освети небето. Минути след настъпването на Новата година танцова формация "Жълтица" ще поведе празнично хоро.

Плевен

С празничен концерт на площад "Възраждане" плевенчани ще отбележат настъпването на новата 2024 година. Той ще започне в 21:00 ч. тази вечер.

На сцената на централния плевенски площад ще се качат младите изпълнители д-р Мартин Николов, Елизабет Захариева, Борислав Ковачев, водещ ще бъде Ива Николова. Плевенчани ще се забавляват с изпълненията на рок група "Ватикана". Акцент в новогодишния концерт ще са музикантите от "Диана Експрес". Те се очакват на сцената около 23:00 часа. В последните минути на отиващата си 2023 г. плевенчани ще бъдат поздравени от кмета д-р Валентин Христов. Фойерверки ще озарят небето, а дошлите на площада ще могат заедно да се хванат на традиционното Дунавско хоро.

За избралите да се присъединят към празника на открито ще има баница, червено вино и късмети, с които Община Плевен отправя благопожелания за новата година. В новогодишната нощ тролейбусният транспорт в Плевен ще се движи безплатно и с удължено работно време. Извънредно ще се движат коли по линиите с номера 1, 5, 7, 9 и 33.

Видин

В новогодишната нощ на 31 декември във Видин ще има празнична програма на открито с гостуващи и местни изпълнители. По традиция Община Видин кани жителите и гостите на града да посрещнат заедно Нова година с концерт на централния площад "Бдинци". Празничната програма ще започне в 23:00 ч. с изпълнения на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав" и Градския духов оркестър. В първите минути на 2024 г. на сцената ще излезе младата певица и носителка на редица награди Михаела Маринова. Община Видин е осигурила по чаша червено вино за наздравица за всички, които дойдат на площада, с пожелание за здрава, щастлива и успешна нова година.

Сандански

С лазерно шоу, музика и танци Сандански ще отбележи настъпването на новата 2024 година. Началото на програмата е обявено за 23:30 часа на площад "България". По традиция кметът на общината Атанас Стоянов ще поздрави своите съграждани, а в полунощ е предвидена заря и традиционното дунавско хоро. За всички присъстващи има осигурена и чаша шампанско или вино за наздравица. В празничната програма участие ще вземат Общински духов оркестър "Емил Кирянов", Йордан Николов и "Пиринско тройче", Володя Стоянов, Карамфил Божиков и Мъжката фолклорна група към НЧ „Отец Паисий – 1919“.

Велико Търново

Велико Търново посреща новата 2024 година на открита сцена пред сградата на Общината. Сред гостите в новогодишната нощ ще са Дара Екимова, професионален фолклорен ансамбъл "Искра" и D2. Новогодишен поздрав в празничната нощ ще отправи кметът на община Велико Търново Даниел Панов. Настъпването на новата година ще бъде ознаменувано с празнични илюминации.

Петрич

С празничен новогодишен концерт на градския площад „Евтим Евтимов“ Петрич ще посрещне новата 2024 година. Началото е обявено за 23:30 часа на 31 декември с изпълнения на Мъжка фолклорна група „Ограждена“ и Даниела Рагева. По традиция, всяка година кметът на общината Димитър Бръчков излиза да поздрави съгражданите си за Новата година. От Община Петрич са осигурили по чаша вино или шампанско за присъстващите. Всяка година, минути след полунощ, на площада се извива и традиционно новогодишно хоро. Програмата в Петрич продължава и на следващия ден с традиционните станчинарски игри „Сурва 2024“. Тази година на площадното пространството пред паметника на Антон Попов над 1000 души, разделени в групи, според кварталите в града, ще покажат своите изпълнения.

Монтана

Община Монтана организира богата празнична програма за посрещане на новата година на обновения централен площад „Жеравица“. За жителите и гостите на града, дошли на площада, ще бъде разиграна томбола с 23 награди – домашни електроуреди. Сред тях са 43-инчов смарт-телевизор, прахосмукачка, микровълнова печка, мултикукър, кафе машина и т.н. Минути преди настъпването на новата година кметът Златко Живков ще отправи приветствие към събралите се на площада, а в 00:00 часа ще започне празничната заря.

След това на сцената ще се качат изпълнителите от оркестър „Виво“-Монтана, танцьорите от ансамбъл „Младост“ и известните изпълнителки Ива и Велислава Костадинови, които ще изпълнят популярни песни от македонската, шопската и родопската фолклорни области.

Самоков

С празнична програма и музикални изпълнения на фолклорната певица Йорданка Варджийска в центъра на Самоков ще бъде посрещната Нова година. Програмата, подготвена за новогодишната нощ, ще започне в 23:00 часа. Традиционно всяка година на централния площад „Захарий Зограф“ има подготвена празнична програма и се събират хора от всички възрасти, за да се вселят. Тази година ще присъства и новоизбраният кмет на община Самоков Ангел Джоргов, който също ще поздрави присъстващите.

Шумен

Община Шумен организира празнична новогодишна програма със заря и много музика, която ще започне в 22:30 часа на 31 декември на открита сцена в парка до сградата на общинската администрация. Програмата ще открие групата „Юпитер 7“. Точно в полунощ кметът проф. Христо Христов ще поздрави жителите и гостите на града с настъпването на новата 2024 г. След това в програмата ще се включи оркестър „Калофер“ от Карлово с традиционното Дунавски хоро и богата фолклорна програма. Оттам уточняват, че новогодишната програма ще продължи до 2:00 часа на 1 януари, като за всички празнуващи е осигурена баница с късмети и вино.

Силистра

С празник под звездите на централния площад „Свобода“ в Силистра ще посрещнат новата 2024 година. Програмата ще започне в 00:30 ч. на 1 януари. В нея участие ще вземат естрадния певец Йордан Марков и Ансамбъл за народни песни и танци "Силистра" при Народно Читалище "Доростол", с ръководител Тихомир Лефтеров. Преди това, точно в полунощ, тържествена заря ще ознаменува настъпването на Новата 2024 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase