Снимка: БГНЕС
fallback

И в дневния ред на Пловдив влиза премахването на паметник – този на Альоша. "Трансформация на пространството следва да има задължително. Как обаче да се трансформира това пространство е въпрос на дебат сред пловдивчани", каза пред БНР Веселина Александрова, общински съветник от ДБ.

Паралелно ще се обследват юридическите и технически възможности това да се случи, обясни тя. "В Пловдив също е полярна тема от години. Затова и тези действия някои ги наричат закъснели. Всички политици по време на избори не повдигаме тази тема", коментира Александрова.

Според нея Альоша символизира разединението в града под тепетата, който всъщност е мултиетнически град на толерантността. Общинската съветничка смята, че не може това да е символът на Пловдив и да заема най-високото място в града.

Всички промени, които се случват рязко, винаги разединяват хората, подчерта Веселина Александрова. Затова и според нея дебатите трябва да се случат по-бавно.

"Не говорим категорично за демонтаж. Говорим за трансформация на пространството. През годините има най-различни идеи за това какво може да се случи на мястото на Альоша. Има идеи за промяна на статуята, така че тя да изобразява Васил Левски."

"Има данни, има слухове, говори се, че е обявен за паметник от национално значение и че собствеността е държавна, което вече малко изкривява компетентния орган, който трябва да вземе решение", заяви още Александрова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

230

Дора

преди 4 месеца

Спрете се! Жалко е, че сред нас има толкова зли, проклети хора. Злоба, змии и гущери им излизат от очите, устата и другите дупки. Че се и самопровъзгласили за глас народен. Пълни психопати.

229

Лейба Бронщайн

преди 4 месеца

Новите западни комунисти изтриват от историята старите източни комунисти. Дори с цената на реалибитация на нацизма. Това е вековна борба, откакто Троцки отива в Америка, а Сталин се разправя с неговите подръжници Каменев и Зиновиев. Смешното е че сегашните псевдодемократи наистина си вярват че се борят против комунизма, използвайки същите похвати, с които комунизма е дошъл на власт. Ако някой се държи като болшевик, значи е болшевик.

228

Бдж

преди 4 месеца

Бъдещето му е на парчета и при вожда

fallback