Снимка: Helpbook

Редовно покрай празници в София, а из цялата страна се наблюдава следната картинка - преливащи кофи, купища отпадъци около тях, голяма част от които се разнасят по улици и тротоари. Обилните трапези и опаковки от подаръци силно допринасят за увеличаване количеството смет. Малко хора знаят, че за изхвърляне на боклук извън сметосъбиращия съд или кошчетата по спирките на градския транспорт може да ви донесе глоба.

В платформата на Helpbook.info получихме немалко сигнали, касаещи чистотата: "За пореден път около контейнерите в столицата изглежда покъртително. Няма значение, че непрекъснато се пускат сигнали, всеки път изгледът е като на снимките. Става дума за ул. "Позитано", кв. "Разсадника". Подавани са редица сигнали за ъгъла на ул. "Троян" и срещу магазин Изобилие. Няма да коментирам срещу ул. "Татарли" какво е. Всеки, който знае какви жители има там, знаят тяхната естетическа особеност. Прилагам за пореден път снимки, надявам се да е за последен. Пояснявам, че сметоизвозване се осъществява, но контейнерите остават счупени понякога със седмици, а около тях нищо не се чисти от никого никога. Истинска мизерия от години."

Друг наш потребител се оплака, че две домакинства останали само с един сметосъбиращ съд, като преди са имали два, но и те били крайно недостатъчни. Молбата е да се върне отнетият контейнер.

Писаха ни и от град Русе с подобен проблем: "Във връзка с ремонтите по проект "Воден цикъл" беше премахнат контейнер за смет на ул. "Вардар" на ъгъла с ул. "Мехомия". След приключване на ремонта преди близо месец контейнерът не беше върнат на мястото. Към момента живущите на ул. "Мехомия" не разполагат с никакъв контейнер и трябва да обикалят кв. "Ялта", за да изхвърлят боклука си. Смятам, че предвид високите такси "Смет", който жителите на квартала плащат на Общината, е крайно наложително тя да се погрижи за наличието на контейнери. Надявам се на бързо съдействие.“

В столичния район „Изгрев“ междублокова градинка от месеци тъне в боклуци и корозирали железа, а събраните боклуци се грижат единствено вятъра и бездомните животни. https://helpbook.info/signal/view/4497

Това са само малка част от получените сигнали през седмицата. Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase