Снимка: БГНЕС

Европейската комисия одобри безвъзмездна подкрепа по Фонда за справедлив преход по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 в размер на около 2.3 млрд. лв. за Стара Загора, Кюстендил и Перник, както и прилежащи към Стара Загора общини, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Приоритет на правителството е сега тези вече одобрени средства да стигнат най-бързо, ефикасно и прозрачно до регионите, като се очаква да се запазят и разкрият над 15 000 работни места.

С одобрените средства в следващите шест години ще бъдат финансирани дейности по подобряването на минните терени за индустриални нужди, подкрепа за работниците след картографиране на техните умения, финансиране на енергийна ефективност с фокус върху уязвими домакинства, развиване на индустриални паркове и зони, развитие на производство на компоненти и електроенергия от възобновяеми източници, и подкрепа за диверсифицирането на икономиката чрез нови предприятия. В региона на Стара Загора ще бъдат подкрепяни и инвестиции от големи предприятия, като предварителен интерес до момента са заявили над 20 компании.

Прозрачността на процедурите ще бъде гарантирана чрез включването на заинтересованите лица в регионални под-комитети за наблюдение на програмата. Финансовата подкрепа по всички проекти ще бъде обект на детайлна експертна оценка като част от отворени конкурентни процедури, уверяват от МС.

Правителството осигури подкрепата от около 2,3 млрд. лв. след като изготви, предаде и след допълнителни преговори финализира териториалните планове за справедлив преход в предвидения по европейското законодателство срок.

От кабинета припомнят, че около 190 млн. лв. за трите региона бяха вече загубени, поради бездействие по тези планове през втората половина на 2022 г., въпреки изготвените проекти. Плановете бяха разработени в ускорени темпове, в диалог със заинтересованите лица, включително социалните партньори, операторите на мини и горивни инсталации и широката общественост в засегнатите региони. Те отразяват актуалните инвестиционни намерения на операторите при работа на пазарен принцип без ограничения от страна на държавата и дават възможност на регионите и хората да се справят със социалните, трудовите, икономическите и екологичните въздействия на прехода, отчитат от Министерския съвет.

Плановете отговарят на целите на Европейския съюз в областта на енергетиката и климата за 2030 г., включително за постигане на неутрална по отношение на климата икономика на Съюза до 2050 г. въз основа на Парижкото споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase