Снимка: БГНЕС

Общински съветници в Благоевград готвят предложение за промяна в Правилника за работа на ОбС, в което да се запише, че заплатата на всеки един няма да е по-малка от 35% от заплатата на председателя. Това прави минимум 2100 лв. на месец. Предложението е било прието с мнозинство от комисия, но след като в града се породи сериозно обществено недоволство, не е ясно дали ще бъде вкарано за гласуване в този си вид, пише "24 часа".

Досега заплатата на всеки един от 41 общински съветници бе 1200 лв. Преди дни на сесия кметът Методи Байкушев запозна съветниците с тежкото финансово състояние на общината и бе гласувани да се вземе безлихвен заем от 8,1 млн. лв. от държавата за покриване на належащи разходи до края на годината.

Ако се приеме увеличение на заплатите на местните парламентаристи, издръжката на ОбС, която сега е 686 573 лв. ще скочи двойно, каза кметът Байкушев.

Той вече е изпратил свое становище до ОбС, в което отново припомня за финансовите проблеми на бюджета и настоява да се приеме таван до 1300 лв. на заплатите на съветниците за 2024 г.

„Предложението за определяне на долен праг от 35 % от заплатата на председателя на ОбС би вдигнало двойно издръжката. Всеки труд има цена и всички знаем, че на сесия съветниците взимат между 50 и 70 решения. Подготовката за това е свързана със сериозна работа и запознаване със солидно количество документи, а добрите възнаграждения са една от гаранциите срещу корупция. Исканите възнаграждения обаче излизат извън рамката на общинския бюджет. И не е проблем исканият размер, а това, че именно бюджетът няма да издържи", каза Байкушев.

Заради сериозните финансови затруднения на общината в молбата си до ОбС той настоява за съпричастност поне за следващата година и предлага да запазят възнаграждението си на настоящето ниво с таван до 1300 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase