Снимка: БГНЕС

Първият сняг, освен проблеми, създаде и очаквания в любителите на белите спортове. Планинските курорти се подготвят за началото на зимния сезон. Нагласите са около средата на месеца всички ски зони да отворят. Това зависи от количеството сняг, но най-вече от температурите, които ще помогнат за производството на изкуствен сняг и за добрата обработка на пистите.

В Боровец в момента тече сезонът на конгресния туризъм, провеждат се много фирмени събития, в разгара си са резервациите за коледните и новогодишните празници. Каква е готовността на ски зоната да посрещне любителите на белите спортове пред БНР обясни Мария Шейнова - маркетинг мениджър на фирмата концесионер.

"Ние сме напълно готови да стартираме. Приоритет са пистите. Добавиха се голям брой нови оръдия за технически сняг. Те са последно поколение и така скъсяваме времето, необходимо за заснежаване. Лифтовете и съоръженията да готови да бъдат отворени при подходящи условия.

Цените на картите и съобръженията вече са обявени. Увеличението на лифт картите е минимално. Дори не покрива инфлацията през последната година. Предламе гъвкавост.

Планираме да открием сезона с цялата ски зона. Важно е да отворим при максимално добри условия. Все още не мога да се ангажирам с точна дата. Времето е твърде променливо", обясни Шейнова.

Благовеста Томова от Съюза на собствениците в Боровец също уверява че, хотелите са готови за сезона.

"Заредени сме с много оптимизъм за този сезон. Основание за това ни дава и ранно навалелият сняг. Очакваме традиционните пазари, които са много важни за нашия курорт – Великобритания и балканските държави, както и от българския пазар, разбира се.

Подготвили сме различни изненади за гостите според категорията хотел. В нашия сме направили богата програма с детска анимация, ще има жива музика 6 дни в седмицата, йога програма и арт курсове. Всички хотели вече са обявили своята програма на сайтовете си.

Цените почти навсякъде в Боровец са със запазени нива от миналата година, ако има увеличение – то  е съвсем минимално".

Официалното откриване на ски сезона в Банско е предвидено за 16 декември. Има вероятност ски зоната да отвори още през тези почивни дни, посочи Иван Обрейков от фирмата концесионер. Две нови модерни снегоутъпкващи машини са включени при обработването на пистите.

"Започваме да работим в първия момент, когато имаме нужните температури. През изминалия уикенд оръдията във всички части на ски зоната работеха на 100%. Надяваме се да отворим и по-рано от 16 декември, когато е официалното откриване.

Михаела Филева ще има концерт, предвидени са много игри и изненади за гостите при откриването на сезона. Следим времето. Имаме готовност да започнем с най-ниските писти и постепенно заснежанаме и по-горните.

За момента все още нямаме обявени цени. Изчакваме обстановката и цените за вода и елктричество. Продаваме промоционално сезонни карти до 15 декември. Те са най-изгодните.

Не мога да кажа дали ще има повишение, или намаление на цените. Всичко ще предвижда. Цените ще са ясни около 10 декември. Системата за технологичен сняг беше подновена. Чакаме и натурален", разказа гостът.

Хубаво е любителите на зимните спортове да имат планинска застраховка и протектори за глава и гръб, посъветва той и добави: "Не отговаряме за хора, които са излезли извън маркираните ски писти. Имаме специални табели. Излизането извън маркировките е лична отговорност".

Хотелите в Банско също са подготвени за сезона, увери Малин Бистрин от Съюза на туристическия бизнес в града. За 8 декември са направени много резервации:

"Целият туристически бранш е готов за предстоящия зимен сезон. Вече вали обилен сняг в Банско и очакваме един много добър сезон. Цените са изключително балансирани. Има за всеки джоб. Повишението на годишна база е с не повече от 7-8 процента. Традиционно за нас най-добрият пазар е българският. Стъпваме с реклама в балканските страни, на скандинавския пазар и в Централна Европа", допълни Бистрин .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase