Снимка БГНЕС, архив

По отношение на електрозахранването, останаха нещата с двете мрежи – ЕРМ Запад и ЕРМ Север. В частта Юг няма повече аварийна обстановка, тоест населени места без електрозахранване.

Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев, предаде БГНЕС. Информацията е от 11 ч.

"В ЕРМ Запад имаме все още 175 трафопоста, които имат проблем със самото захранване", каза министър Радев и подчерта, че те се водят в 68 населени места, съответно 9507 абонати.

Енергийният министър отбеляза, че нещата се приоритизирани така, че там, където има реално най-много засегнати, да получат приоритетно електрозахранване.

"По отношение на Електроразпределение Север, там ситуацията е 163 трафопоста, предимно остават в областите Габрово, Шумен, Търговище, Разград, малко в Силистра и Горна Оряховица", каза той и допълни, че става въпроса за 58 места и 8234 абонати.

Министър Радев допълни, че има съществено развитие на обстановката, но все още се борят с около 300 трафопоста да бъдат електрозахранени.

По отношение на газохранилището „Чирен", което беше на собствено газгенераторно захранване, всичко е решено и в пълна изправност.

„По отношение на ЕСО, ние имаме за всеки отделен мрежови експлоатационен район планове за действие при обилни снегонавявания, поледици и ураганни ветрове", каза още енергийният министър. Той допълни, че в същия аспект за развити такива планове и в електроразпределителните дружества.

Министър Радев обясни, че правят секторна работна среща с представителите на всяко от електроразпределителните дружества и ЕСО.

По думите му констатираните проблеми не са малко.

Ще бъде направена и допълнителна извънбраншова среща с МРРБ, МВР, МОСВ, МЗ и МЗХ.

„В този формат на управление има смисъл не само да се бяга срещу вятъра, а всъщност превенцията да е в резултат на осъзнати слабости, съответно на планирани и обмислени действия след това, а не да остават нещата на самотек година след година", категоричен е министър Радев.

Енергийният министър коментира, че какво КЕВР проверява, или пък твърди, че е проверявал или не е, е нещо различно от проверките, които се извършват от Дирекция „Сигурност на енергоснабдяването и управление при кризисни ситуации" в МЕ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase