Снимка: БГНЕС

Най-тежка продължава да бъде ситуацията в област Разград, където е ограничено движението по пътната мрежа за всички моторни превозни средства (МПС). Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по Нова телевизия за актуалната обстановка в страната след тежките метеорологични условия в последните дни.

Той посочи, че в област Разград след почистване на някои от пътищата, са се образували допълнителни преспи от над два метра. В разградска област в момента работят непрекъснато на терен 35 снегорина, коментира министър Цеков.

Министърът заяви, че благодарение на усилията на всички държавни и общински екипи и институции ситуацията в страната започва да се нормализира. Той даде пример, че в някои области, като Шумен, бедственото положение вече е отменено.

Проходими са почти всички старопланински проходи, с изключение на Троянския, който традиционно се характеризира с много силни навявания, каза още регионалният министър и допълни, че е ограничено движението на тежкотоварни автомобили в Котленския проход и от части в прохода Шипка. Има все още ограничено движение по пътни участъци в голяма част, преди всичко от Северна България, коментира Андрей Цеков и уточни, че в Южна България ситуацията е доста по-лека.

„Всеки ден са на терен екипите на областните пътни управления и на поддържащите фирми“, изтъкна министърът и изрази надежда в рамките на следващия ден нормализацията да продължи и към средата на седмицата страната да е влязла в „една нормална картина“. По думите му е осигурено зимното поддържане навсякъде, а фирмите разполагат с необходимите техника и материали. Цеков каза още, че хората на терен заслужават огромно уважение и благодарности за усилията, които полагат.

По повод критиките за реакцията на кабинета в ситуацията, министърът коментира: „Работата на политическото ръководство на държавата е да създаде всички условия, така че да могат да си свършат работата професионалистите на терен. Мисля, че премиерът с личен пример и с действия по отношение на управлението на кризи доказа, че е един компетентен главнокомандващ в този случай“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase