Снимка: БГНЕС

Над 60 аварийни екипа на Електроразпределение Юг работят за възстановяване на електрозахранването в Югоизточна България, съобщават от EVN. Информацията им е към 15,30 часа.

Частично или цялостно с нарушено електрозахранване са села основно в планинските и труднодостъпни части в Родопите и част от Стара планина – на територията на области Пловдив, Смолян, Сливен, Бургас. Причина за авариите са снеговалежът и силният вятър, множество паднали дървета и клони, в резултат на което са скъсани въздушни електропроводи средно и ниско напрежение.

В област Пловдив се работи по възстановяване на електрозахранването за засегнатите села в по високите части на Родопите и в района на Първомай. В област Смолян засегнати са села предимно в районите на Баните и Хвойна, а в област Сливен възстановителните дейности са концентрирани в района на Котел. В област Бургас усложнена остава обстановката за села от общини Руен, Карнобат.

Повече от 60 екипа на Електроразпредeление Юг продължават възстановителните дейности по засегнатите електропроводи, като на места се извършва и обход, включително с високопроходима техника и механизация. Всички групи са подготвени с необходимата техника и материали.

Диспечерският център на компанията е в пряка връзка с Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Министерство нa енергетиката.

Към 15 часа пък близо 200 000 клиенти на ЕНЕРГО-ПРО в 832 населени места са без електрозахранване, съобщават от дружеството.
 
Обилният снеговалеж и бурните ветрове предизвикаха стотици аварии по електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Обледени електропроводи и паднали дървета причиниха редица повреди по съоръженията и скъсаха проводници в участъци от мрежата. Всички аварийни екипи на Електроразпределение Север са мобилизирани и работят интензивно при безпрецедентни метеорологични условия, но затворените или труднопроходими пътища в някои участъци затрудняват достъпа и забавят възстановяването на електроснабдяването.
 
Затруднен е и достъпът до денонощния телефонен център на ЕРП Север на телефони 0700 161 61, 0700 359 10 и 0897006601 поради големия брой клиенти, които се опитват да подадат сигнал за авария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase