Снимка: БГНЕС, архив

“Към настоящия момент сме реагирали на повече от 300 произшествия, повечето от които свързани с метеорологичната обстановка. Над 200 сигнала са подадени във Варна и 40 в Бургас основно за паднали дървета и клони”. Това заяви главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението.

Комисарят коментира, че на територията на област Варна всички хора от автомобили са евакуирани. “Бяха затворени главните пътища Варна-Бургас, Дюленски проход и Слънчев бряг-Обзор и Варна-Добрич, като към 15:00 ч. е отворен пътя Слънчев бряг-Обзор. Бедствено положение е обявено в община Варна, община Вълчи дол, община Суворово, община Дългопол и община Аксаково”, каза още главен комисар Александър Джартов.

Той обясни, че 11 населени места са без ток в общините Вълчи дол, Суворово и Аксаково. “Към настоящия момент екипите на Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението-Варна отработва 35 сигнали за паднали дървета и клони като това се извършва от 17 екипа”, коментира главният комисар.

Той заяви, че в комплекс близо до Аксаково е разхерметизирана камина с водна риза, като в резултат са пострадали 4-5 човека. “Те са с изгаряния от водата. Към момента е насочен високо проходим автомобил, така че да бъдат евакуирани, тъй като движението до комплекса е затруднено за спешна помощ”, обясни главен комисар Александър Джартов.

Той оповести, че в Шумен за последното денонощие са регистрирани 28 сигнала заради метеорологичните условия. “Евакуирани са 49 човека като към момента няма данни за бедстващи и пострадали хора”, каза той. Главният комисар коментира обаче, че е затруднена връзката със шест общини поради липса на електрозахранване - Хитрино, Венец, Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар и Каспичан. “Във всички тях е обявено бедствено положение”, каза още той.

“По отношение на област Добрич се нормализира ситуацията. За област Бургас няма затворени пътища. Без ток са 40 населени места около морето”, допълни още главен комисар Александър Джартов от Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase