Изненадваща сеч на акациеви дървета в местността "Корията" край Септември. Жителите на района казват, че това е посегателство срещу единственото диво и недокоснато досега място, което е и защитено.

Територията на "Корията" край село Ковачево попада в Натура 2000. Това е зона, в която голата сеч не е позволена. Въпреки това в края на миналата седмица в местността се появяват табели, че достъпът е забранен заради дърводобив. Ден след това хората от селото чуват и шум от моторни резачки.

"Някои от колегите ловци са дошли тук да видят, че бръмчат машини. И започна да се вдига врява откъде са, какво са. Обадиха се на кметицата, тя въобще не знаела за това нещо", сподели Иван Сираков от Ковачево.

Оказва се, че през 2022 година след таен търг, обявен от община Септември, фирма от Самоковско печели и плаща за добив на дървесина от местността. За хората от Ковачево обаче "Корията" е безценна - емблематично място за почивка, разходки и туризъм - и те не искат 100-годишните акации да се изсичат.

"Има яребици, има фазани. Има и друг дивеч – чакали, кучета. Отсреща има рибарник. Хората си релаксират тук", каза Иван Сираков.

Мястото е предпочитано за разходки и пикник.

Хората в Ковачево са решени да започнат протести, ако сечта продължи.

"Правим коридор пред рибарниците и няма да позволим това нещо да продължава. С жива верига ще ги спрем. И ако не може с добро, става и с взлом", категоричен е Иван Сираков.

В момента сеч няма. Но разрешителното все още не е оттеглено и продължава да бъде в сила. Това означава, че във всеки един момент, без предупреждение, сечта в "Корията" може да бъде възобновена.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите на Bulgaria ON AIR в Пазарджик.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase