Не е имало среща на браншовите организации с Министерството на финансите или с министър Василев. С министър Василев последно говорихме през август, когато ставаше въпрос за закъснелия бюджет. Това обяви председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на "Денят ON AIR".

Единствената мярка, предложена от Министерството на финансите, която изсветлява сектора, е да остане 9% ДДС, категоричен е Алибегов.

"Плащайки по банков път, единственото, което правим, е да товарим дружествата и служителите с такси. Помолих за анализ. Ние сме бизнес със 60-70% кеш в оборота. Има хора, които не искат да имат банкови сметки. Масово в нашия сектор има хора със запори", обясни председателят на БАЗ пред Bulgaria ON AIR.

По думите му не повече от 15% от бранша е в сенчестата част.

"ПОС терминали ние имаме отдавна, не го правим заради НАП. Има малки населени места, където банките не могат да предоставят тази услуга. Три години ние сме с най-големия минимален осигурителен праг - 800 лв. От 1 януари ще стане 930 лв. За тези три години един не дойде и да каже: "Тези хора са си вдигнали прага и се осветляват". Сега за едни 70 лв., които иска да вдигне, е мярка за изсветляване? Не, не е", посочи Алибегов.

Той обяви, че от бранша ще настояват на второ четене да има анализ на мерките и как те ще се отразят на бюджета.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase