Снимка: Bulgaria ON AIR

Преговорите между правителството и общините за Бюджет 2024 г. започнаха.

"Преговорите между Националното сдружение на общините и финансовия министър и неговия екип се състояха в петък. Това, което си казахме, е, че бюджетът, който виждаме, има определени проблеми, които бихме искали да не виждаме в окончателния му вариант. Добрите новини са свързани с това, че имаме общ ръст на държавните трансфери в обем 11%, или 796 млн. лв. Става дума за средства, които използват общинските бюджети като касички. Идват пари от държавния бюджет за образование - отиват в училищата. Ние не бихме могли да отговорим на гражданите за решаването на специфичните проблеми на общините", каза зам.-председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Троян Донка Михайлова за "България сутрин".

Тя сподели, че от Асен Василев са поискали ръст на парите за местните дейности.

"Договорихме 60 млн. За съжаление, тези средства не ги виждаме в публикувания в петък вечерта проект на бюджета. Говорихме и за това, че е необходимо известно увеличение на средствата за общинска администрация. А този 1 млрд. за инвестиции е най-добрата новина. Никога в българските общини в рамките на една година не са влизали толкова средства за инвестиции. Тези средства трябва да бъдат разпределени по един справедлив начин и трябва да стигнат до всички български общини. Очакваме да бъде осигурена свобода всяка една от общините да може да защити най-приоритетните нужди на населението", допълни Михайлова.

Пред Bulgaria ON AIR кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов подчерта, че проблемите са много.

"Ние все още не можем да излезем от земята - цялата подземна инфраструктура е в критично състояние в по-голяма част от общините. Всеки път говорим за справедливост, но никой не казва какви са критериите и как може да се стремим към нея. Всичко, което е под земята, трябва да бъде свършено на първо място, включително ВиК. Неслучайно няколко години подред повдигам въпроса, 8 години лъжат общините, че ще имат инвестиции. Има няколко проекта, които бяхме напът да загубим, говоря за асфалтиране на улици, защото подземната инфраструктура не е сменена", заяви той.

Симеонов припомни, че има общини като Плевен, където проблемът с водния режим е нерешим.

"Това е абсолютно немислимо за страна членка на ЕС. Трябва да се погледне 10 години назад и ще се види в кои общини е инвестирано, ще стане ясно, че са били по-близки до всяко едно от правителствата. Най-големият проблем на държавата е, че ние нямаме национална доктрина. Всеки ден решаваме проблемите на хората, не може да се оправдаваме, че нямаме бюджет. Дори ромите не живеят ден за ден, докато държавата няма дългосрочна концепция в бюджета", настоя Симеонов.

Той е на мнение, че общините трябва да разполагат с ресурса, който самите граждани генерират.

"Ние правим събрание всяка година и всеки бюджет го обсъждаме с гражданите, защото ние може да си мислим, че имат нужда от асфалт, но хората да кажат, че искат детски площадки. Ние се съобразяваме с техните желания и общата картина. А с всеки един от хората, с които съм говорил, не е против вдигането на данъците. Проблемът им е дали парите, които дават като данъци, дали се изразходват за техните потребности и нужди, и с какви фирми", добави кметът на Елин Пелин.

Гражданите настояват за прозрачност.

"Става дума за проблем, който Националното сдружение на общините не поставя от днес - за данъка върху сградите. В момента данъкът върху сградите се формира на база данъчна оценка на имотите от 2008 година. Много отдавна ние казваме, че това не е справедливо, защото данъкът върху доходите не се формира на база на доходите на гражданите от 2008 година, а на база на доходите на хората от актуалната година. Поставихме въпроса за по-справедливо решение", каза още Михайлова.

Симеонов пък смята, че се подхожда популистки дали бюджетът е добър.

"Бюджетът е направен с добър целофан. Знаем колко се увеличи работата на местните власти в последните години и е несправедливо бюджетът, който ни е необходим, за да поддържаме качество на тази услуга, да не бъде отразен. Трудно е да намериш експерти, които да работят на 1000 лв., при положение, че шофьор на бусче взима 3000 лв. Нека да няма по-близки и по-далечни общини, а да се гледа на гражданите като на едни в цялата страна и тази централизация да престане", призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase