Снимка: БГНЕС
fallback

Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и бивш външен министър, директор на Европейската фондация по подобряване условията на труд и живот, заяви пред БНР, че България много отдавна е готова за Шенген.

"Това е признато с редица изявления на ЕС. Проблемът в момента е в две страни членки - Австрия и Нидерландия. По вътрешнополитически причини те не допускат разширяване на Шенген с България и Румъния".

ЕС е огромна машина за преговори, отбеляза още той и посочи, че страната ни не се възползва достатъчно ефективно от този инструментариум.

Oще по темата

Шенген има нужда от дълбоки промени, отбеляза Ивайло Калфин.

Не можах да разбера как правителството си поставя в плана задачи, които не зависят от него, подчерта Калфин.

"Кабинетът не може да обещае членство в Шенген до края на годината и членство в еврозоната от началото на 2025-а. Най-вероятно и двете няма да се случат. За еврозоната не бих поставил дата. Това е сложен процес. Свързан е и с вътрешна кампания и подготовка, и с външна. Избрахме най-ранната теоретично дата, но не виждам какви гаранции има".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 7 месеца

Австрия ни завижда, че можем да контролираме границите си.

5

Но поне се опитват

преди 7 месеца

Да вкарат България в Шенген за разлика от Ивайло Калфин който е полезен на държавата колкото комунистите са полезни за демокрацията

4

Анонимен

преди 7 месеца

За САЩ визи са от 40 г. Кабинета и НС са зависими слуги.

fallback