Снимка: БГНЕС

Финасистът Георги Кадиев не очаква сумите, които правителството иска от "Лукойл", да влязат в хазната.

"Първо са тези 500 милиона корпоративен данък, които според изявленията на господин Пеевски, "Лукойл“ трябва да внесе до седмица. След като изтегли една коригираща декларация, с която се пренася загуба от 500 милиона лева от предни години в тази. Дори да се откажат от това пренасяне, те за тази година вече са платили данък, който е в размер на 18 милиона лева. Няма да влезе нито един лев по тази линия. Дори и всичко да беше наред, те просто щяха да увеличат данъчната основа с 500 милиона лева и дължимият данък щеше да е 50 милиона – 10%.

Още по темата

За прословутия милиард, който трябва да влезе във Фонда за енергийна сигурност, заради разликата в цената на руския петрол, сега разбираме от министъра на икономиката, че законът не е влязъл в сила. Дори и да влезе, той няма да има действие назад".

Очевидно има търкания в правителството, отбеляза Кадиев.

"Започват да се надцакват, а "Лукойл" е топката, с която се замерят. Най-вероятно зад всичко това прозира идеята да се намали цената на рафинерията. С дерогация тя струва повече, отколкото без дерогация. Има логика да я продадат. Въпросът е в цената".

"Лукойл - Нефтохим" е около 20% от икономиката на държавата. Ако той мине в други ръце, има тектонично разместване в енергетиката. По ПВУ се разпределят 1 милиард и 70 милиона лева за батерии. Те очевидно трябва да отидат в определени фирми, които трябваше да отговарят на много нелогични изисквания".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase