Темата с цената на горивата и отмяната на дерогацията нажежава политическите страсти в навечерието на изборите.

"Надяваме се, че дерогацията практически не може да изчезне след 7 дни, защото след тях на пазара ща настане затруднение. Рафинерията снабдява огромна част от страната. Надявам се, че ще има преходен период и ще бъде спазен, за да се премине плавно към неруски нефт", коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в студиото на Bulgaria ON AIR.


Той определи като "приемлив" варианта за дерогация от 2 г., който беше определен и действа. По думите му само така преходът наистина може да бъде плавен и да не се стигне до драстичен скок в цените на горивата за крайните потребители.

Още по темата

Бенчев подчерта, че "Нефтохим - Бургас" може да премине към неруски петрол във всеки един момент. Въпросът е на каква цена.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че доставката не е толкова лесна като с природния газ. Рафинерията има запас с нефт за 14 дни.

"Разчита на доставки от Новоросийск, няма по-големи кораби, които да могат да влизат в пристанището, нито някой да изгради по-големи складове за съхранение. Има вариант отново през Новоросийск да се взима неруски петрол, както прави Румъния, или с кораби през Босфора. Няма да свърши светът, ако не ползваме неруски нефт, но това ни е от полза сега", заяви Светослав Бенчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase