Снимка: Facebook

Надпис CRIME ("престъпление") изписаха активисти на международната природозащитна организация "Грийнпийс" върху сградата на 50-метрова охладителна кула в Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) "Марица 3" в Димитровград.

Акцията им започна рано сутринта днес и бе осъществена от шестима алпинисти, които се спуснаха с въжета от покрива на топлообменника до мястото за посланието, с което се иска затваряне на мощността на въглища.

"Осъществяваме мирен протест за правата на гражданите да дишат чист въздух", обясни за БТА Велислава Микова от "Грийнпийс - България".

Още по темата
"Настояваме България да се откаже от въглищата до 2030 година. Този тец има пренебрежим принос към енергийната система. В същото време произвежда електричество с цената на огромно замърсяване", поясни Микова.

Тя призова Министерството на околната среда и водите да отнеме разрешителното на предприятието, защото то не може да спазва условията в него и замърсяването е системен проблем тук от години. Тя припомни и множество оплаквания на жители на Димитровград, когато централата е в работен режим.

"Сезираме прокуратурата за незаконно влизане в частна собственост и нахлуване в предприятие със съоръжения с повишена опасност", се казва в разпространеното от дружеството становище. "Ще търсим от организаторите административна и наказателна отговорност, както и обезщетения", каза за БТА юристът на централата Юлиян Семерджиев. Той поясни, че дружеството ще генерира изключително сериозни технически и икономически загуби.

От ТЕЦ-а смятат още, че става дума за опасна PR-акция на международната организация, "опасна не само за живота и здравето на организаторите, но и за работниците и служителите на дружеството", като изтъкват, че уважават правото на мирен протест, но всякакви прояви на вандализъм срещу частната собственост са противозаконни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase