Снимка: БГНЕС

"Народното събрание не успя да събере достатъчно подкрепа и поради тази причина не одобри. Ако използваме думата "отхвърли", няма как да има следващ етап", заяви пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, относно заявката на управляващо мнозинство да променя Конституцията.

"Проблемът в този законопроект е, че бяха включени повече въпроси, отколкото бяха първоначално заявени", коментира Наталия Киселова. Така според нея се получава ситуация всеки да критикува нещо конкретно, а да изглежда, че се критикува целия проект.

Хубаво е "вместо на конституционно ниво да се заковават определи правомощия на прокуратурата, да се прегледа много по-съществено Законът за съдебната власт", смята тя.

Още по темата
"Нормално е да се цели съдии да избират съдии и да се възприеме тази препоръка за самоуправлението. Въпросът обаче с прокурорите е да няма такава доминация, при която косвено Народното събрание да влияе върху кадровото развитие на прокурорите. И по отношение на главния прокурор – дали е достатъчно да бъде само административен ръководител, или с оглед на функцията по спазване на законността да има и други правомощия. Това са вече фини настройки. Но ако кажем, че ограничаваме главния прокурор, хубаво би било да се прецени каква да е дозата. За да не стане пък от маша - котенце."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase