Снимка: Агенция "Митници"

Митнически служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 529,39 грама златни накити при проверка на автобус, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

Автобусът е пътувал от Турция за Румъния през България. В зоната за митническа проверка петима от пътниците са декларирали, че пренасят общо 300 кутии цигари, а друг пътник - 290 парфюма, носещи лога на защитени търговски марки. Стоките са задържани, тъй като пренасяната акцизна стока е била над нормата за безмитен внос, а ароматите - поради съмнения, че се нарушени авторски права на регистрирани търговски марки.

Митническите служители извършват щателна проверка на автобуса. Установено е, че в чанта, собственост на един от пътниците, са укрити изделия от жълт метал - пръстени, обици, колиета, медальони, гривни, пиърсинги. Според извършената от вещото лице експертиза откритите накити са от 14-каратово злато с общо тегло 529,39 грама и са на стойност 50 292 лева. На нарушителя Г. Б. (44 г.) – румънски гражданин, е съставен акт.

Според статистиката на митницата миналата година на "Капитан Андреево" са задържани над 100 килограма златни накити, сплави и отливки, а ювелирните изделия от сребро са 36 килограма.  
(БТА, Николай Грудев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase