След срещата с работодателите премиерът акад. Николай Денков увери, че за работниците, които се чувстват застрашени, има по-добри възможности.

"Инвеститорите могат да се привлекат с една добра стратегия и бизнес план, който да може да покаже първо прозрачност и второ - възможностите на дадените региони.

Още по темата
Стара Загора е един от регионите, разполага и има възможност за всякакъв тип инвестиции, тъй като е в центъра на България", каза председателят на Соларна академия д-р инж. Веселин Тодоров.

По думите му има както липса на комуникация, така и липса на национална стратегия.

"Алтернативната заетост беше започнала да се дефинира още в първия вариант на териториалните планове за справедлив преход. Българската държава постави тогава условието, че иска да отдели част от тези средства за рекултивация. Първоначалната идея на комисията беше всичките 1,7 мрлд. евро да бъдат фокусирани върху този процес - създаването на работни места. Това е само и единствено справедлив преход по отношение на работните места - нови компании, нови сектори, които извеждат работниците от миннодобивните дейности, от всички свързани с тях сектори и създаване на нови работни места", коментира ръководителят катедра "Регионална и политическа география” към Софийски университет доц. Косьо Стойчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че по регламент не се допускаха и големи предприятия.

А твърдението, че ще си загубим енергетиката, доц. Косьо Стойчев коментира така: "Това е широко лансиран страх, който е от десетилетия. При извеждането на мощности винаги има определен риск, който е реален. Възможно е да внасяме електроенергия за известно време, ако имаме нужда от такава.

Д-р инж. Веселин Тодоров припомни, че ние и в момента внасяме електроенергия от чужбина, доц. Стойчев пък се съгласи с думите му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase