Снимка: БГНЕС

Икономист разкри причината за високите цени на сиренето и млечните продукти у нас.

Яйцата и пилешкото у нас са по-евтини, защото има много продукция, произведена у нас.

Още по темата
За сметка на това млечните продукти се правят предимно от вносна суровина.

“Внася се мляко в цистерни, мляко на прах. От тях се произвежда сирене, което се оскъпява”, заяви икономистът Румен Гълъбинов пред Нова нюз. Той бе категоричен, че причината за по-високите цени на храните у нас е липсата на българско производство.

Така България почти се е изравнила с европейските страни по цени на стоките в т.нар. малка потребителска кошница, която съдържа предимно хранителни продукти.

“България има сравнително слабо земеделско производство, като изключим зърното”, подчерта Гълъбинов.

Той обясни, че нивото на инфлацията пада и затова в следващите три месеца принципно не би трябвало да има повишаване на цените на храните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase