Снимка: БГНЕС

Няма опасност България да остане без ток и да се налага да внасяме на по-високи цени. Това увери в студиото на Нова зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов.

Той коментира и протестите на енергетици и миньори. Според него част от исканията са изпълними, но за останалите трябва да бъде постигнат компромис.

Още по темата

„Недопустимо е да бъде въвеждан Механизъм за инсталации с по-висока интензивност на емисиите на въглероден диоксид, каквито са имено нашите електроцентрали. Електроенергийната система има нужда от поддържане определени характеристики. Именно съществуващите мощности на въглищните централи са в състояние да  ги осигурят. В момента те предоставят такива услуги на електроенергийната система. Ако не са в състояние да ги предоставят, операторът ще трябва да търси алтернативни решения. По тази причина има разговор с електроенергийния системен оператор във връзка с това да се разработи механизъм, по който да бъдат осигурени тези услуги”, обясни Ненов.

„Идеята е на този етап да работят електроцентралите в моментите, когато пазарната цена го позволява. Тогава на пазарен принцип електроенергийният системен оператор да провежда търгове и на базата на конкуренти предложения от страна на участниците да купува най-изгодното така че да осигури надеждната работа на електроенергийната система”, поясни зам.-енергийният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase