"На 19 септември в София беше проведен митинг на всички енергетици и миньори. Правителството и г-н Денков поеха ангажимент да обсъдят териториалните планове и да сключат споразумение за справедлив преход. Въпросните планове заминаха за ЕС без наше становище. Териториалните планове в този си вид  показват как енергетиката в България изчезва от картата на Европа, но никъде не казват как ще бъдат дадени новите работни места, за които толкова много се говори", каза председателят на Синдикалната организация на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 3" Стефан Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той обяви, че недоволните ще се срещнат с премиера Николай Денков, когато има гаранции, че резултатите от нея ще бъдат спазвани.

Още по темата

"Заради това и протестите ще продължат, да видим дали наистина тези ангажименти ще бъдат спазвани. Така или иначе в някой момент ще седнем да преговаряме. Въпрос на време е", каза председателят на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 3".

Според Ремина Алексиева от Центъра за изследване на демокрацията не е обяснимо 2038 г. да е крайният срок, когато трябва да затворят централите.

По думите ѝ трябва да има социални мерки, които да оказват подкрепа.

"Това не са просто заплати, а са много други социални мерки, които също трябва да касаят и домакинствата на миньорите, свързаните фирми. Механизмът за справедлив преход спада към териториалните планове за справедлив преход, които са огромно безвъзмездно финансиране, което нашата държава може да получи. Там е именно тази преквалификация и подготвяне на обществената среда за тази промяна", обясни Алексиева пред Bulgaria ON AIR.

"Алтернатива имa.  Трябва да се предприемат много стъпки", посочи Алексиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase